Kvůli odstřelu třiceti prasat zavřel jablonecký magistrát na noc na tři měsíce les

Od 1. srpna platí mezi jednadvacátou hodinou a šestou ranní zákaz vstupu do lesů v okolí Rádla, Proseče a Srnčího dolu u Jablonce nad Nisou. Myslivci tam zahájili redukci přemnožených divokých prasat a střílejí především v noci. Zákaz, který vyhlásil jablonecký magistrát, potrvá do konce října. Za jeho porušení hrozí desetitisícová pokuta.

Divoká prasata ve dne spí schovaná v houští nebo v poli, aktivní jsou hlavně v noci. „Mají vynikající čich. Na posed musíme jít ještě za světla, sednout si a čekat,“ popsal myslivec z Rádla Petr Třešňák. Čekání často zabere dlouhé hodiny. Prasata jsou totiž velice chytrá. V lokalitě je asi čtyřicet kusů divočáků. Zredukovat je chtějí myslivci zhruba na čtvrtinu.

Ohraničená oblast, do které je po setmění zakázán vstup, těsně lemuje cyklostezku. Lesem prochází i několik turistických tras. Je to oblast, kde lidé sportují, chodí na procházky nebo na houby. „Běžně se nám stává, že přiběhnou s čelovkami v jedenáct hodin, o půlnoci,“ popsal myslivecký hospodář z honitby Rádlo Radek Novotný.

Lokalita, kde platí noční zákaz, leží v těsném sousedství města. Zahrnuje i sportovní areál Srnčí důl. Na zakázanou oblast upozorňují varovné tabule. „Chodit v noci po lese je teď životu nebezpečné,“ upozorňuje vedoucí oddělení krizového řízení radnice v Jabloneci nad Nisou Vratislav Pavlín a vyzývá lidi, aby respektovali zákaz. „Přece jenom se loví dlouhými loveckými zbraněmi, střela má vysoký výkon,“ řekl Novotný.

Zákaz platí denně od jednadvaceti hodin do šesti hodin následujícího dne, a to až do konce října. Tím, že lidé nebudou divoká prasata v noci rušit, je větší šance na jejich odlovení.