Hasiči po dvou dnech uhasili požár uhříněvské haly. Řeší se možná kontaminace vody

Hasiči po téměř dvou dnech uhasili požár haly v Uhříněvsi. Dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Hala s drogistickým zbožím začala hořet v neděli večer, plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl také kvůli možné kontaminaci vody vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Příčinu požáru, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Odhadovaná škoda je 120 milionů korun.

V Lítožnickém rybníce v Praze 10 a v Říčanském potoce, který rybníkem protéká, by mohla být závadná voda z čističky odpadních vod. Byl proto vydán zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb v této oblasti. Na místě jsou chemici, uvedli pražští hasiči.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čističky odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka. Na problém podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky upozornil úhyn několika ryb.

Od úterního poledne proto hasiči vodu použitou při hašení zadržují v laguně u haly, odkud ji odčerpává specializovaná firma. Ta zajistí její ekologickou likvidaci.

Při likvidaci požáru se zranilo pět hasičů: tři dobrovolní a dva profesionální. Kvůli většímu počtu zasahujících jednotek hasiči v neděli vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Podle policie bylo nutné evakuovat desítky lidí ze sousední haly. Lidem z okolí také v neděli doporučili nevětrat. Chemici, kteří prováděli měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší, ale v obytných částech nenaměřili žádné zvýšené hodnoty.