Záchranáři letos častěji vyjíždějí k uštknutí zmijí. Je teplo a víc turistů v horách

Roste počet zmijích uštknutí (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá případů uštknutí zmijí –⁠ jediným jedovatým hadem, který v Česku volně žije. Toxikologické informační středisko od začátku roku eviduje 29 takových případů, o třetinu víc než loni. Za růstem zřejmě stojí teplé letní počasí a vyšší přítomnost turistů v tuzemské krajině.

V uplynulém týdnu zasahovali záchranáři v Plzeňském kraji kvůli zmijímu uštknutí hned dvakrát. „Oba případy se staly na Sušicku. Na Šumavě v okolí Modravy,“ přiblížila záchranářská mluvčí Mária Svobodová. 

Zmije obecná je v Česku jediný jedovatý had, patří ke kriticky ohroženým druhům a v přírodě  je velmi plachá. „Jako každý plaz má ráda sluníčko a teplo. V tomto počasí jsou hodně aktivní,“ vysvětlil Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku. 

Ke kousnutí dochází především v obraně, například když na ni člověk omylem šlápne. „Pokud zmije člověka uštkne, měl by se přestat pohybovat, nohu nechat v klidu, rozhodně ji nezaškrcovat. Jestli je dezinfekce po ruce, tak místo vydezinfikovat, dobré je ho také zaledovat,“ popsala první pomoc Mária Svobodová.

I když zmijích uštknutí meziročně přibylo, populace tohoto hada dlouhodobě klesá. „Kvůli výstavbě silnic, dálnic, parkovišť nebo různých obchodních domů její přirozené biotopy mizí,“ řekl ošetřovatel plazů ze Zoo Plzeň Miroslav Dohnal.

Jako prevenci by si lidé, kteří do rizikových míst přicházejí, měli obléct dlouhé kalhoty a pevnou kotníkovou obuv.