Ceny stavebnin raketově rostou, hotel v Hradci Králové se prodraží o víc než deset milionů

Stavebniny v Česku rychle zdražují. Některý materiál stojí o víc než sto procent v porovnání s koncem loňského roku. Významně tak podraží i rozestavěné budovy. Na některé druhy stavebnin se taky déle čeká, třeba i několik měsíců.

Stavbu hotelu Aldis v Hradci Králové připravoval jeho majitel Petr Kulda před několika lety, po zdražení cen stavebnin ale jeho původní propočty z projektu neplatí. Vzhůru letí ceny výrobků ze železa, plastických hmot, izolačních materiálů na fasády nebo stavebního řeziva.

Růst cen stavebnin zdražuje rozestavěný hradecký hotel stavbařům doslova pod rukama. Oproti původnímu rozpočtu 230 milionů korun, bude hotel dražší nejméně o deset milionů a to vlastně jenom díky pokročilému rozestavění. Kdyby byly práce na začátku, tak by zdražení bylo citelnější.

Podle prodejce stavebnin Jiřího Jelínka jsou například roxory, které se využívají jako ocelová výztuha při betonování, dražší až o 115 procent stejně jako železné sítě do základových desek.

Polystyrén a tepelné izolace pak stojí jednou tolik, dřevěné desky mohou stát až třikrát tolik, co loni. Navíc třeba dodávky izolačních materiálů mají zpoždění a odběratelé čekají na materiál až tři měsíce.

Smůlu pak mají podle Jelínka třeba stavební firmy, které už uzavřely se zákazníkem smlouvu dřív s konečnou cenou za stavbu. Zdražení dopadne na ně. Takový růst cen téměř všeho a naráz prý za třicet let podnikání nepamatuje.