Liberecké nemocnice skončily při rozdělování dotací na zdravotnictví pod čarou. Kraj chce novou výzvu

Události: Spory kvůli zdravotnickým dotacím (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj podal na ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu kvůli systému příjmu žádostí o dotace z programu REACT-EU na posílení zdravotnictví. Některé poradenské firmy podle hejtmana nasadily roboty a dotační výzva byla vyčerpaná za dvě sekundy. Kraj žádá vyhlášení nové s rovnými podmínkami pro všechny. Pokud to do konce měsíce ministerstvo neudělá, je kraj připraven obrátit se na soud.

Dotační výzva se týká rozdělování peněz v minulém týdnu a dalších dvou běhů, které se uskuteční 14. a 25. května. Podle opozičních poslanců rozhodovala v systému rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší, což ve středu označili za skandální.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) ani u výzev, které se uskutečnily v minulém týdnu a rozdělovaly miliardy pro nemocnice a záchranné služby, nedokáže ministerstvo pro místní rozvoj garantovat, že měli všichni uchazeči po celé republice stejné podmínky.

Dotační výzva byla vyčerpána za méně než dvě sekundy

„Podle těch dostupných informací bylo 7,9 miliardy vyčerpáno za 1,7 vteřiny v té řadě tak, jak byla zveřejněna ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl Půta. Liberecké nemocnice skončily pod čarou. Jen ty krajské žádaly z programu na přístrojové vybavení zhruba půl miliardy korun.

Peníze by podle něj měly být rozděleny především nemocnicím, které zajišťovaly péči o covidové pacienty. „My si tím (jestli jsme neuspěli) nejsme jistí. Myslím, že tady jde především o princip. O tom, kdo dostane evropské dotace na posílení síly obranyschopnosti zdravotnictví, nemůže rozhodovat klikání,“ prohlásil.

„Pravděpodobně nešlo ani o klikání. Je dost možné, že některé firmy, některé nemocnice použily takzvané softwarové roboty, které jsou podle našeho názoru v rozporu s tou výzvou tak, jak byla vyhlášena,“ řekl Půta.

Česko může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací resortu pro místní rozvoj na modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péči o pacienty s rakovinou a seniory. 

Premiér i ministerstvo kritiku odmítají

Kritiku způsobu přijímání projektu odmítl i premiér Andrej Babiš (ANO). „Není to pravda, všechny projekty, které byly přihlášeny, budou vyhodnoceny,“ uvedl.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu uvedlo, že zatím existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Hodnocení ještě nezačalo, nikdo tak v tuto chvíli nemůže vědět, zda uspěl, nebo ne. Podle náměstka pro evropské a národní programy Zdeňka Semoráda budou u projektů úřady posuzovat 23 kritérií, až poté bude rozhodujícím faktorem rychlost podání žádosti.

„V tuto chvíli jsme dostali žádosti, které budeme hodnotit, a posledním kritériem bude rychlost podání. V tom pořadí, jaké budeme hodnotit, to bude poslední váha,“ řekl Semorád. „Potom co dostaneme všechny projekty na stejnou úroveň a budeme vědět, že jsou stejně kvalitní a potřebné, tak potom je to jediné možné kritérium,“ doplnil k nutnosti kritéria rychlosti.

Hejtman Půta ale zopakoval, že se jedná spíš o formální podmínky, a ne měřitelná kritéria. I proto žádá Liberecký kraj zrušení výzev a jejich nové vypsání s jasnými kritérii hodnocení. „Jinak jsme připraveni se obrátit na soud a rozdělování peněz z programu zablokovat,“ dodal.  Podle MMR byly kraje u nastavení kritérií a způsobu hodnocení projektů v REACT-EU od počátku. Pro neúspěšné žadatele chce ale získat další peníze.