V lesní školce pomáhá třídit sazenice robot. Systém vymysleli vědci ve Zlíně

Zaměstnancům lesní školky v Cetkovicích na Blanensku pomáhá při třídění sazenic listnáčů inteligentní systém. Moderní třídicí linka za krátkou dobu rozpozná díky metodám umělé inteligence a počítačového vidění kvalitní sazenice od těch nekvalitních. Systém vynalezli pracovníci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zatímco dřív kontrolovali sazenice stromků pracovníci lesnické firmy, nově tuto práci zastává moderní technologie. Po odstranění přebytečných listů pokračuje plato se stromky po lince dál. Zaměstnanci odstraní viditelné nedokonalosti a potom už je na řadě stroj.

Mechanické ruce přendávají jednu řadu sazenic za druhou a míří do kamerové komory. „Tam se podle našich parametrů, co nastavíme, vytřídí. Třídicí linka dokáže rozpoznat složku kořenového krčku, výšku sazenice a zakřivení,“ popsal výrobní ředitel Lescus Cetkovice Jakub Rozmánek. 

Parametry kvality dělí sazenice na tři kategorie. Na lince si podle toho vyberou správnou cestu na následné balení a expedici k zákazníkům. Nebo na uskladnění do mrazicího skladu, kde vydrží při teplotě mínus dva stupně Celsia i půl roku.

„Díky této lince se nám zvýšila efektivita. Jsme schopni třídit větší množství sazenic s menším počtem lidí a jednoznačně se nám zvýšila kvalita vytříděného materiálu, protože to, co nastavíme do počítače, se nám přesně vytřídí,“ popsal Rozmánek.

Cílem je tak díky kvalitním sazenicím zajistit následně i lepší kvalitu vzrostlých stromů v lesích. Za den tak v lesní školce zkontrolují osmdesát tisíc kusů sazenic.