Drony pomáhají u požárů i nehod. Jejich piloti dostali modré majáky, formálně patří pod hasiče

Události v regionech: Piloti dronů z Plzně jsou nově nedílnou součástí integrovaného záchranného systému (zdroj: ČT24)

Velmi platnou součástí integrovaného záchranného systému v Plzeňském kraji jsou nově piloti dronů. Jejich služeb využívají hasiči při požárech i policisté při hromadných dopravních nehodách. Piloti mají i výjezdové vozidlo s modrými majáky, pro jejich drony platí výjimky pro lety nad zástavbou nebo v noci. Úřady v případě mimořádných zásahů piloti informují až zpětně.

Piloti dronů, jejichž pomoc přišla velice vhod hasičům například při loňském požáru opuštěného skladu v Plzni, který byl oblíbeným nocležištěm bezdomovců, patří od února pod dobrovolné hasiče z Litic. Díky tomu mají nárok na využívání modrých majáků, a tak se na místo události dostanou rychleji. Drží 24hodinovou pohotovost.

Volají je hasiči k různým zásahům – nejenom požárům, ale třeba i asistencím typu záchrana zraněného komininíka ze střechy – a poskytují jim tolik potřebný pohled shora. Práci to přinejmenším významně usnadňuje.

Plzeňští piloti si nově pořídili dron, který ve vzduchu vydrží až 40 minut a létat může ve větru i v dešti. Navíc má termokameru s velkým přiblížením. Umí i určit GPS pozici konkrétního bodu na obrazovce, upozornil pilot a programátor dronů Matouš Bolek.

Takové schopnosti slouží zejména policistům, kteří drony využívají i při pátrání po osobách. Termokamera podle velitele krajské pořádkové jednotky Petra Máška umožní najít člověka, i když se třeba skrývá v lese.

Drony pomáhají i u dopravních nehod. Umožňují podrobně nasnímat místo události. Vyšetřovatelé potom mají přehled o situaci, která po nehodě nastala, a tak může rychleji začít úklid následků.