Jeden ze tří chlapců, pod nimiž v Žamberku praskl led, zemřel

Jeden ze tří chlapců, pod kterými se ve čtvrtek prolomil led na rybníku v Žamberku na Orlickoústecku, zemřel. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Více vzhledem k věku dětí uvést nemohla. „Prověřujeme okolnosti nešťastné události,“ dodala.

Neštěstí se stalo ve čtvrtek odpoledne v zámeckém parku. Vydalo se tam pět dětí, pod kterými se prolomil led. Dvěma dívkám se podařilo dostat na břeh a okamžitě zavolaly pomoc.

Tři chlapci – ročník 2010, 2011 a 2013 – se propadli a skončili pod hladinou. Z vody je vytahovali hasiči i policisté. Postupně je dostali ven a předali záchranářům, kteří je resuscitovali a vrtulníky transportovali do nemocnic.

Jeden z nich aktuálně leží ve Fakultní nemocnici Olomouc. „Dítě je hospitalizováno na jednotce intenzivní péče dětské kliniky. Je v kritickém stavu s nejistou prognózou,“ řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Policie i v souvislosti se čtvrteční tragédií varovala lidi před tím, aby nevstupovali na led, pokud si nejsou jistí tím, že je to bezpečné. „Před vstupem na led je zcela nezbytné přesvědčit se o jeho dostatečné síle a celistvosti. Riziko může představovat jarní obleva, proudění toku, předměty zamrzlé v ledu a řada dalších faktorů, které ovlivňují bezpečný pohyb po zamrzlé ploše,“ uvedla na policejním webu Veronika Hodačová z oddělení prevence.