O e-knihy byl loni v pražské knihovně větší zájem než o papírové. Ředitele překvapila poptávka po audio verzích

Studio 6: Knihovny on-line pro studenty (zdroj: ČT24)

Nebývalý zájem o elektronické knihy zaznamenala loni Městská knihovna v Praze. Čtenáři si jich stáhli více, než kolik si vypůjčili papírových knih. Pro ně nemohli řadu měsíců chodit a ani nyní do knihoven osobně nemohou. Městská knihovna podle jejího ředitele nyní těží z toho, že se stala největším vydavatelem e-knih v republice.

Městská knihovna v Praze nabízí podle jejího ředitele Tomáše Řeháka ke stažení tisíce elektronických knih a také audioknih – tedy zvukových souborů s načtenými předlohami. V současnosti jsou tím jediným, k čemu se čtenáři knihovny dostanou.

„Jsme jednak největším vydavatelem e-knih v České republice – to se možná ne každý už dozvěděl – a nabídka e-knih, které vydáváme, je dostupná zdarma komukoliv z celé republiky, i když není čtenářem Městské knihovny v Praze,“ podotkl Tomáš Řehák.

Loni si lidé z webu městské knihovny stáhli necelé čtyři miliony elektronických knih, což bylo mnohem více než kdykoli předtím. „Poprvé v historii byl počet stažených knih větší než počet papírových výpůjček,“ uvedl Řehák. Domnívá se, že podstatnou část titulů si stáhli studenti, přesně vyčíslit to však – vzhledem k tomu, že si může e-knihy stahovat každý – nedokáže. „Ale ze skladby knížek a z toho, že studenti tvoří nejpočetnější skupinu našich uživatelů, můžeme říct, že je zájem raritní,“ poznamenal.

Zájem je i o audioknihy, což ředitel původně neočekával. Poslouchání knih načtených někým jiným považoval za americké specifikum. „Neměl jsem pravdu, audioknihy se chytly i u nás. Zajímavé je, že kromě studentů tuto službu typicky využívají i senioři. Pro některé už je čtení docela obtížné, audioknihy jsou pro ně docela komfortní,“ míní ředitel pražské městské knihovny.

Protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví stanoví, že knihovny musí být pro veřejnost zavřené ve čtvrtém a pátém rizikovém stupni, byť mají – stejně jako restaurace – povolená výdejní okénka pro předem objednané výpůjčky. Do čtvrtého stupně Česko vstoupilo od 17. prosince, předtím byly knihovny otevřené jen dva týdny. V pátém je země od 27. prosince.

Řehák ujistil, že i tak knihovna funguje. „I když k nám čtenáři nemohou přijít, musíme dál nakupovat knihy, zpracováváme je, katalogizujeme, připravujeme on-line programy, vydáváme on-line knihy. To vše se teď děje,“ uzavřel.