Za krádež virtuálního nože za 30 tisíc pachateli hrozí až osm let vězení

Události v regionech: Krádež virtuálního nože za třicet tisíc (zdroj: ČT24)

Kuriózní krádež vyšetřují kriminalisté v Plzni. Obrátil se na ně hráč populární hry Counter-Strike, který za téměř třicet tisíc korun prodával vzácný virtuální prvek. Od jiného hráče ale dostal pouze zálohu. Policie na Plzeňsku podobný případ nepamatuje, v celém Česku ale není ojedinělý. Videoherní obsah totiž může mít i vyšší cenu.

Virtuální nože či další vybavení a výstroj ve hře Counter-Strike: Global Offensive jsou cennou herní komoditou. Má-li hráč štěstí, může vzácné variace takových předmětů získat přímo hraním. Pokud štěstí nemá a touží například po barevném noži či zbrani, která měří určité statistiky, může si je pořídit na trhu za reálné peníze. Za unikátní design jsou sběratelé ochotni platit značné sumy.

„Jsou to rarity, které jsou sběratelsky nejcennější. Jedná se jen o vzhled dané věci, která se používá, nejedná se o funkčnost ve hře,“ líčí hráč Tomáš Bílek.

Cenný herní nůž k dostání za 1473 euro
Zdroj: ČT24

Hráč z Plzeňska takto nabízel nůž za téměř třicet tisíc korun. „Obdržel od kupujícího čtyři tisíce korun jako zálohu a při předání mělo dojít k zbylému doplacení celkové částky. Do současné doby poškozený prodávající neobdržel zbylou část,“ popisuje případ mluvčí plzeňských policistů Veronika Hokrová.

Zatímco tamní policie se s podobným případem ještě nesetkala, mezi hráči po celém Česku i světě nejde o zcela ojedinělou záležitost. Videoher, s jejichž obsahem lze obchodovat, je na trhu nespočet. A byť je ochrana takových obchodů mnohdy zevrubná, prostor pro podvody existuje.

Za virtuální podvod hrozí reálný trest – v době nouzového stavu podle policistů až osmileté vězení.