Na dodržování zákazu pyrotechniky v hlavním městě dohlédnou stovky strážníků

Stovky strážníků a policistů budou v Praze na silvestra dohlížet na dodržování vyhlášky, která zakazuje na některých místech používat laickou pyrotechniku. Vyhláška platí nově od letošního 1. prosince. Připraveni budou také hasiči. Řekli to primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Kordová Marvanová (za STAN) a zástupci policie a hasičů. Magistrát letos nebude pořádat novoroční ohňostroj ani takzvaný videomapping.

„Důvodem legislativní úpravy jsou zkušenosti z posledních silvestrů. Dělobuchy v centru způsobují, že se město měnilo v bojiště. Docházelo ke zraněním a poškozování majetku. Odpalování dělobuchů ale způsobuje také bolest domácím i volně žijícím zvířatům,“ řekla radní Marvanová. Zplodiny z velkého množství rajchetlí navíc významně znečišťují ovzduší.

Na dodržování zákazu budou v ulicích dohlížet strážníci i policisté. „Budeme mít na letošní silvestrovskou noc připraveno asi tři sta strážníků jenom na dohled na dodržování této vyhlášky,“ řekl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Na oslavy se chystají také pražští hasiči. Na silvestra budou kromě profesionálů připraveni i ti dobrovolní. Pokud bude kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení, ředitel pražských hasičů Luděk Prudil vyzval, aby lidé nepoužívali pyrotechniku z oken či balkónů. „Vznikají z toho velmi ošklivé požáry. Zároveň bych rád vyzval občany, aby byli velmi opatrní a nenechávali bez dozoru hořící svíčky nebo prskavky,“ řekl.

Regulace platí pro ohňostroje i další pyrotechniku

Město dosud regulovalo pouze pořádání ohňostrojů. Nynější zákaz se vztahuje na pyrotechniku, kterou si koupí a odpalují obyvatelé města. Její užití je zakázáno v památkové rezervaci nebo v okolí domovů pro seniory či postižené.

V okolí Vltavy již platí zákaz ohňostrojů, nyní je rozšířen i na pyrotechniku. Stejné pravidlo platí u přehrad, hrází, vodních nádrží či jezů a v zvlášť chráněných územích a přírodních parcích. Pyrotechniku nelze použít ani v okolí areálu zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Na začátku příštího roku vedení města společně se zástupci státní i městské policie a hasiči vyhlášku zhodnotí a případně ji upraví. „Zejména seznam míst, který byl vytvořen na základě zkušenosti. Pokud to bude třeba doladit, tak to uděláme,“ řekla Marvanová.

Kvůli pandemii město již v létě zrušilo oslavy příchodu nového roku. Primátor Hřib řekl, že pokud budou peníze, tak se město v dalších letech vrátí k videomappingu nebo dronové show.