Do kanalizace v Plzni přitekly nebezpečné látky. Hasiči je včas zlikvidovali

Události: Nebezpečné látky v plzeňské kanalizaci (zdroj: ČT24)

Do kanalizace v Plzni se ve čtvrtek odpoledne dostaly nebezpečné látky, které jsou zřejmě ropného původu. S jejich odstraněním pomáhali ve čtvrtek i během pátku hasiči. Látky se podařilo včas zlikvidovat, řeku Berounku neznečistily, řekla v pátek mluvčí městské firmy Vodárna Plzeň Dana Veselá. Případem se nyní zabývá policie, podobný únik se v Plzni stal už 18. listopadu.

Mluvčí řekla, že látky začaly přitékat do kanalizačního systému ve čtvrtek. „Obsluha čistírny odpadních vod si všimla zápachu a barevného filmu na hladině přitékající odpadní vody,“ uvedla. Pracovníci čistírny odpadních vod (ČOV) společně s hasiči už podruhé za poslední tři týdny likvidují nebezpečné látky v kanalizaci.

„Na změny na hladině reagovala obsluha čistírny ve čtvrtek před 14:00 a okamžitě zahájila prohlídku stokové sítě. Nebezpečné látky byly svedeny do retenčních nádrží, aby se nedostaly do biologické čisticí linky a hlavně aby nemohly kontaminovat Berounku,“ dodala mluvčí.

Dne 18. listopadu přiteklo do kanalizace větší množství látek ropného původu, které smrtelně ohrožují vodní živočichy. Tehdy bylo z odpadní vody odstraněno téměř osm tisíc litrů zředěných ropných látek a sorpčního materiálu. Oba případy řeší policie.

Každý, kdo do kanalizace vypouští odpady, které tam nepatří, se podle Veselé vystavuje hrozbě pokuty od provozovatele i České inspekce životního prostředí. Při ohrožení a poškození životního prostředí riskuje trestní stíhání.

Kromě látek ropného původu do kanalizace nepatří staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, hydroxidy a další chemikálie. Do výlevky a do záchodové mísy nesmějí ani jedlé tuky a oleje, zbytky jídel a odpady z kuchyňských drtičů. „Velký problém v kanalizační síti mohou způsobit také hygienické potřeby jako kosmetické a odličovací vlhčené ubrousky, tampony, tyčinky na čištění uší a další,“ dodala mluvčí.