Z nádrže na Mostecku odvezli rybáři 1800 kilogramů uhynulých ryb včetně trofejních kusů

Tisíce ryb, včetně trofejních candátů a sumců, uhynuly v severočeské nádrži Farského nedaleko Horního Jiřetína. Rybáři z ní odvezli 1800 kilogramů uhynulých ryb, několik stovek dalších kusů se jim podařilo zachránit. Úhyn ryb spojují s propadem dna nádrže do bývalé důlní šachty.

Odvezením 1800 kilogramů ryb do kafilérie podle mluvčího Českého rybářského svazu Jana Skalského sčítání ztrát v nádrži Farského nekončí. „Spousta ryb ještě vyplave na hladinu. Lze předpokládat, že stovky kilogramů ryb bude ještě nutné sebrat,“ připustil.

Škodu rybáři zatím nevyčíslili, bude však zřejmě vysoká. „Bylo mezi nimi mnoho trofejních candátů, sumců,“ upozornil mluvčí. Ryby, které se podařilo zachránit, jsou podle něj spíše mladší. „Bohužel ty trofejní jsou pryč, citová škoda pro rybáře je nevyčíslitelná,“ dodal Skalský. Zachráněné ryby převezli rybáři do sádek místní organizace Most a následně budou přemístěny do revírů.

Co přesně se stalo, není ještě zřejmé, zjišťuje to Česká inspekce životního prostředí. Již minulý týden odebrala vzorky vody, výsledky budou známé za několik dní. Rybáři ale dávají úhyn do souvislosti s tím, že je nádrž nad starou německou štolou.

„Lze předpokládat, že tam třeba zahořelo uhlí, vytvořila se kaverna a následně se do toho propadlo dno,“ uvedl Skalský. Odpovědnost za škodu tak podle něj neponese nikdo ze současných ani minulých členů svazu.

Podle výsledků testů rybáři posoudí, co s nádrží dál. Neočekávají však, že by bylo možné v nejbližší době obnovit rybolov.

Rozsáhlým úhynem ryb se zabývali rybáři koncem září v Bečvě pod Valašským Meziříčím. Odvezly desítky tun mrtvých ryb. Ukázalo se, že je otrávil kyanid, který se do řeky dostal z kanálu v meziříčském katastru Juřinky. Případ vyšetřuje policie.