Zaměstnanci ostravské nemocnice žádají odvolání ředitele

Ostrava - Více než 430 zaměstnanců Městské nemocnice Ostrava požaduje odvolání ředitele Jaroslava Luxe. Kritizují personální změny, špatnou komunikaci se zaměstnanci i řízení ekonomiky a provozu. Odboráři nemocnice petici předali magistrátu, který je zřizovatelem nemocnice. Ten situaci prověří, za ředitelem ale stojí.

Petici, ve které signatáři tvrdí, že stav nemocnice pod Jaroslavem Luxem je neudržitelný, podepsalo od počátku července více než čtyři sta z dvou tisíc zaměstnanců včetně sester a lékařů. Mnozí další se prý obávají podepsat ze strachu o práci. Některým zaměstnancům včetně čtyř náměstků dal výpověď ředitel Jaroslav Lux, jiní odešli sami.

„Personální politika pana ředitele je naprosto nepochopitelná. Ruší pozice, ruší funkce. Ztráta lidských zdrojů je přitom nenahraditelná, odcházejí odborníci, erudované zdravotní sestry, lidé, kteří pro nemocnici mnoho vykonali,“ uvedl zástupce odborů nemocnice Jiří Pačka.

Podle zaměstnankyně, která pracuje v nemocnici dvacet let, vládne na pracovištích atmosféra strachu. Jméno nechce zveřejnit. „Máme už strach i o práci. Dostáváme málo informací a ty, které máme z ředitelství, pro nás nejsou až tak důvěryhodné,“ uvedla žena. Uvítala by, kdyby město začalo jejich obavy a výtky v zájmu nemocnice řešit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Magistrát zjistí názory dalších zaměstnanců

Magistrát se za ředitele postavil. „Věděli jsme od začátku, že bude řešit poměrně nepříjemné a zásadní záležitosti, bylo jasné, že se to nebude všem líbit. Má naši plnou podporu,“ prohlásil primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO. Vedení města se nicméně chystá petici důkladně prověřit. „Vyslechli jsme názor organizátorů, chceme jejich kritiku ověřit a zjistit širší pohled na věc i ze strany ostatních zaměstnanců,“ uvedl náměstek primátora Zbyněk Pražák z KDU-ČSL.

Jaroslav Lux řídí nemocnici teprve půl roku. Nahradil Tomáše Nykla, kterého radní odvolali poté, co vyšly najevo jeho nadstandardní telefonní kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, který je podezřelý z ovlivňování veřejných zakázek mimo jiné v městské nemocnici. Vyšetřování stále probíhá. Tříměsíční audit magistrátu z počátku roku také odhalil závažné nedostatky a porušování zákona o veřejných zakázkách. Podle primátora bývalé vedení utratilo nejméně 150 milionů bez soutěží, docházelo tam k zvýhodňování určitých dodavatelů a nakupování předraženého materiálu i služeb.

Nemocnice Ostrava
Zdroj: ČT24

Lux chce zlepšit komunikaci se zaměstnanci

Lux, kterého výběrová komise vybrala z deseti uchazečů jako jednoznačného favorita, dostal jasný úkol - dát hospodaření nemocnice do pořádku. „Čekal jsem odmítavé reakce zaměstnanců. Každá akce budí reakce. Nové pořádky, které mám za úkol zavést, vadí přátelům starých pořádků,“ řekl Jaroslav Lux. Podotkl, že funkci přijal za podmínky, že bude mít volnou ruku ve výběru spolupracovníků.

Většinu kritiky signatářů odmítá. Upozornili například, že nemocnice neměla do konce června finanční plán ani plán investic, takže nebylo možné nakupovat nové přístroje. Lux uvedl, že nechtěl použít plán bývalého vedení, vypracoval proto nový, což chvíli trvalo. Argumentoval, že uvést věci do pořádku nejde ze dne na den, ale potrvá to nejméně rok.

Ředitel dodal, že projevy nespokojenosti zaměstnanců mu nejsou lhostejné a chce s nimi zlepšit komunikaci. „Kdokoliv se u mne může objednat k osobní schůzce. Plánujeme také zřízení mailové adresy, na kterou mi mohou zaměstnanci své připomínky psát,“ řekl Lux.