Silnici na Ještěd opravují a je uzavřená, z Liberce se na vrchol dá dostat jen lanovkou nebo pěšky

Kácením stromů začala v pondělí ráno rekonstrukce, kvůli které je pro dopravu zcela uzavřená silnice z Liberce na Ještěd. Motoristé se z Liberce dostanou jen k parkovišti u kabinové lanovky. Parkoviště na Výpřeži a vrchol Ještědu jsou pro automobily i cyklisty přístupné pouze z druhé strany Ještědského hřbetu z Proseče pod Ještědem nebo Křižan. Z Liberce se turisté dostanou na vrchol jen pěšky nebo lanovkou.

Na uzavření silnice upozorňují značky už na trase z města. „Ponechat silnici otevřenou alespoň v omezeném režimu nebylo možné kvůli rozsahu prací,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

V pondělí zákaz ignoroval dokonce i kamion

Někteří cyklisté a také zahraniční turisté zákaz v pondělí ignorovali, a mezi betonovými šikanami prokličkoval dokonce krátce před polednem i kamion. Jen o pár set metrů dál přitom lesníci káceli stromy a těžká technika odklízela kmeny z vozovky.

Velkou komplikací je uzavření silnice především pro obyvatele z Podještědí. Ti přes Ještěd dojíždějí do Liberce za prací nebo do škol. Zatímco třeba z Hořeních Pasek trvala cesta přes Ještěd do Liberce 15 minut, teď musí lidé horu objíždět. To trvá zhruba dvakrát déle. I na objízdných trasách ale čekají motoristy dopravní omezení.

Uzavřený úsek silnice ve směru na Ještěd
Zdroj: Vít Černý/ČTK



Uzavřená silnice komplikuje dopravu i na samotný Ještěd. Z Liberce se tam dá dostat pouze lanovkou nebo pěšky. Kvůli uzavřené silnici přestaly jezdit i některé cyklobusy, které vedly přes Ještěd.

12 let od poslední opravy

Silnice na Ještěd prošla opravou v roce 2008. Tehdy se ale pouze pokládal nový asfalt. „Zásadnější obnova se nedělala. Silnice je teď v takovém stavu, že reálně hrozí, že by v nejbližších letech mohlo dojít k sesuvu silnice, protože je ve strmém svahu,“ doplnil náměstek Sviták.

Komunikaci čeká kompletní rekonstrukce včetně podloží a opěrných zdí. Silnice dostane svodidla a nové dopravní značení. Rekonstrukce za 84 milionů korun skončí v příštím roce.