Ukradené motory se vodním záchranářům vrátily, zloděj nenalezen. Pojišťovna chce proto zpět peníze za nové

UDÁLOSTI: Záchranáři z Rozkoše mají vrátit pojistku (zdroj: ČT24)

Vodní záchranáři z Rozkoše musí vrátit pojišťovně peníze, které dostali na nákup nových lodních motorů místo dvou, které jim někdo ukradl. Situace se zkomplikovala, když policie ukradené motory našla. Nevypátrala však pachatele, a proto z krádeže nikoho neobvinila. Z pohledu pojišťovny se tedy žádná krádež nestala.

Tisícihektarová Rozkoš je zdaleka největší vodní nádrž ve východních Čechách a role vodních záchranářů je na ní nezastupitelná. „Když si půjčí kánoi, nejsou si jistí, převrátí se uprostřed nádrže, tak pro ně jedeme,“ poznamenal záchranář Jiří Januš. Podobně jako na jiných přehradách i na Rozkoši jde o dobrovolnou službu, čemuž také odpovídá financování.

Když tedy rozkošským záchranářům v roce 2018 ukradli motory z jejich dvou člunů, byla pro ně pojistka jedinou možností, jak se znovu mobilizovat. S nákupem nových motorů a dalšího vybavení pomohli i dárci, ale když nyní pojišťovna chce pojistku zpátky, je to pro záchranáře velký problém.

Pojišťovna svůj požadavek zdůvodnila tím, že se motory našly a formálně vůbec nebyly ukradeny. Policie totiž stroje původním majitelům vrátila, ale neoznačila žádné viníky. „Došlo by k obohacení, které je nepřípustné. Platí to pro všechny právní subjekty,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Záchranáři přitom neměli na výběr, nové motory nutně potřebovali a nemohli čekat, zda se ty staré nakonec nenajdou. „Nebyli jsme schopni přejet na druhou část přehrady, a tím pádem byli ohroženi lidé na životech,“ zdůraznil jejich předseda Vratislav Vrábel.

Ukradené a nalezené motory nyní leží na záchranářské základně na lavičce. „Nemáme pro ně využití,“ vysvětlil Vrábel. Že by se situace vyřešila jejich prodejem, však považuje za nereálné. Domnívá se, že by se staré pětikoňové motory prodaly maximálně za poloviční cenu. „Takže furt budeme v minusu,“ uzavřel.

Vodní záchranáři z Rozkoše se proto nyní chystají na brigády. Věří, že peníze, které po nich chce pojišťovna, vydělají z dozoru při sportovních akcích nebo výukou zdravovědy.