Pod Barevnou skálou je nová bezpečnější propusť. Spolupracovali na ní i samotní vodáci

Snažší plavba pod Barevnou skálou (zdroj: ČT24)

Na Vltavě začne o víkendu naplno vodácká sezona, pod Barevnou skálou u Českého Krumlova čeká na vodáky nová zkouška. Majitel vodní elektrárny, která vzniká na protějším břehu řeky, tam postavil novou propusť, měla by být pohodlnější a hlavně bezpečnější. Ta stará byla sice atraktivní díky velké vlně, ale každý neměl jistotu, že tento úsek spluje. Vltava byla loni v tomto místě nebezpečná i kvůli samotné Barevné skále, hrozilo, že se část utrhne.

Při budování nové propusti pomáhali i samotní vodáci, kteří plnili roli poradců. „My jsme měli obrovské štěstí, že investor, majitel elektrárny, s námi začal komunikovat už rok předtím, než se začalo stavět. Mohli jsme konzultovat některé věci, které jsou klíčové. Jde hlavně o to, aby bylo zajištěno bezpečné splouvání,“ řekl předseda spolku Vltava Radek Šťovíček.

Investor musel propusť dokonce upravovat. Vodáci ji ještě před zahájením sezony vyzkoušeli a zjistili, že na jejím konci dochází k nestabilitě lodí. Majitel nové elektrárny proto propusť prodloužil o další dva metry tak, aby byla bezpečná a umožnila bezproblémové vyplutí.

Události: Vodáci zahajují sezonu (zdroj: ČT24)

Vodáci můžou jenom na propusť

Vodáci se s investorem dokonce domluvili i na tom, že se upraví harmonogram prací tak, aby dělníci nenarušili vodáckou sezonu. Nejdříve tak vybudovali část se sportovní propustí a nyní se buduje malá vodní elektrárna, což podle Šťovíčka nijak výrazně nezasáhne do okolní krajiny.

Stavba na Vltavě stále probíhá, upravovat se má například jez, vodáci s tím musejí počítat. „Budeme nabádat k tomu, aby dodržovali pravidla, která jsou určena bezpečnostními předpisy na stavbě. To znamená, aby ke splouvání využívali jenom šlajsnu (propusť),“ řekl Šťovíček.

Pokud si na nový úsek někdo netroufne, může zvolit podle šéfa spolku velice komfortní přenášení na pravém břehu, kde byly vybudovány schody na dvou místech.

Novou propusť pod Barevnou skálou v pátek otestoval i bronzový medailista z Olympiády v Sydney, vodní slalomář Tomáš Máder. Podle něj je zcela bezpečná. „Na raftu bych to viděl úplně na pohodičku. Na kanoi by to chtělo mířit špičkou doleva a pak je to legrace,“ uvedl.

Barevné skály se už vodáci bát nemusí

Loni se vodáci museli Barevné skále vyhýbat, protože hrozilo, že se její část zřítí a mohla by někoho zranit. Podle Šťovíčka proběhla sanace skály úspěšně. „Na několik let je ta skála zcela stabilizovaná. Samozřejmě se musí dělat kontroly, ale vodáky to v žádném případě neohrozí,“ ujistil. 

Letošní sezonu údajně z části ovlivnila i současná koronavirová krize. Například půjčovny lodí přišli o spoustu zákazníků hlavně kvůli uzavření škol. Neproběhly totiž tradiční školní vodácké kurzy. 

Samotné přípravy na sezonu ale údajně pandemie koronaviru neovlivnila. „Jediné, co jsme neuskutečnili, bylo slavnostní odemčení Vltavy. Stihli jsme však řeku vyčistit, což je velmi důležité. Půjčovny i kempy jsou připraveny,“ řekl Šťovíček s tím, že letos očekávají méně zahraničních zájemců a finanční výsledky půjčoven a kempů tak budou nižší.