Hygienici připravují další plošné testování v Dole Darkov. Hledají i kontakty nakažených

V Dole Darkov společnosti OKD v Karviné, kde vzniklo ohnisko koronaviru, se připravuje druhé plošné testování zaměstnanců. Začít má v úterý. Ověří, jestli se nemoc později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky při prvních testech byly negativní. V souvislosti s nákazou v dole se budou testovat i klienti a personál domova důchodců na Karvinsku.

V souvislosti s druhou vlnou plošného testování hygienici vydali další mimořádné opatření. Zaměstnanci OKD jsou povinni se novému testování podrobit. „Bude se to týkat zaměstnanců, kteří při prvním testování vyšli negativní. Nemůžeme nicméně vyloučit, že už v té době byli nakaženi a mohlo se to u nich projevit s odstupem. Druhé plošné testování by mělo odhalit právě tyto případy,“ řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě.

Pozitivní test na covid-19 podle něj vyšel také jedné z pečovatelek domova důchodců na Karvinsku, která patří mezi blízké kontakty jednoho ze zaměstnanců OKD. V domově se proto bude testovat několik desítek lidí. „Půjde o klienty, které ošetřovala, a personál, se kterým byla ve styku,“ řekl Kopřivík.

V úterý 2. června se budou opakované testy provádět od 06:00 do 18:00, další testy zaměstnanců s negativním výsledkem z prvního testování se pak uskuteční ve dnech 6. až 9. června.

Přibylo dalších 26 nakažených

Počet nakažených v souvislosti s nákazou v Dole Darkov překročil hranici tří set. Stoupl o 26 na 302. Pozitivní test mělo nové 16 zaměstnanců dolu, jeden pracovník jiné firmy a devět příbuzných. „Více než padesát procent námi vyhledaných pozitivních osob bylo zcela bez příznaků a dalších cca čtyřicet procent mělo příznaky velmi mírné,“ uvedli hygienici. Příznakem byla podle nich například zvýšená únava, kterou však horníci připisovali fyzicky náročné práci. 

Během prvního plošného testování v Dole Darkov udělali hygienici ve spolupráci se zdravotníky a vojáky přes dva a půl tisíce odběrů. Všechny už vyhodnotili. Pokračuje ale dohledávání kontaktů nakažených, je tak možné, že pozitivních případů ještě přibude.