Pražské stavební předpisy znovu a jinak. Tentokrát v jedné novele

Praha - Praha ukončí přípravu technické novely pražských stavebních předpisů a pokračovat bude jen v přípravě věcné novely. Obě novely byly reakcí na lednové pozastavení účinnosti stavebních předpisů schválených minulou radou města. Předpisy vyvolaly rozporuplné reakce například kvůli tomu, že omezovaly venkovní reklamu. Technická novela měla upravit ty části, které byly důvodem k jejich pozastavení. Účinná měla být už od dubna, popřípadě května a platit do doby, než vejdou v účinnost předpisy nové. Dvojí novelizaci ale nepovažovalo za vhodnou ministerstvo pro místní rozvoj ani pracovní skupina magistrátu.

Pražské stavební předpisy vyvolávají v Praze už několik měsíců bouřlivou debatu. Jejich účinnost nakonec kvůli několika výhradám v lednu pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Vadilo mu mimo jiné to, že jim chybělo schválení, takzvaná notifikace Evropské komise.

Dvojí novelizace, o níž následně radní rozhodli, by ale podle ministerstva situaci nezlepšila. „Zvedl se odpor městských částí, stavebních úřadů, ale i samotného ministerstva, které tvrdí, že i technická novela musí být notifikována EK, což znamená minimálně další tři měsíce prodlev. V takové situaci se zdá, že nemá smysl prosazovat paralelně dvě novelizace,“ prohlásil nedávno šéf přípravné skupiny František Korbel.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila loni v létě minulá rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Předtím, než v říjnu vešly v účinnost, vzbudily silnou mediální reakci, zvláště ze strany billboardové lobby. Reklamní společnosti nesouhlasily s regulací reklamy, kterou předpisy přinášely. Naopak developeři a architekti tehdy předpisy přivítali.

Věcná novela by měla být hotová v průběhu dubna, projednání je naplánované na přelom května a června. Účinná by tato novela pak měla být od začátku příštího roku. Do té doby budou v metropoli dál platit obecné stavební předpisy.

CO VŠE STAVEBNÍ PŘEDPISY MĚNILY?