Uničovsko a Litovelsko jsou už týden odříznuty od světa. V kraji chtějí provést tisíc testů denně

Už týden je úplně uzavřena lokalita Litovelska a Uničovska. O izolaci regionu tehdy rozhodla Krajská hygienická stanice v Olomouci kvůli šíření nákazy koronavirem. Hejtmanství spolu s hasiči či zaměstnanci nemocnic už do celého kraje distribuovalo asi 70 tisíc respirátorů a 200 tisíc roušek, většina zamířila právě do uzavřené oblasti. V pondělí se také v kraji začalo více testovat, kapacita v regionu je více než tisíc vzorků denně. Olomoucký kraj hodlá využívat i rychlotesty z Číny, jejich funkčnost ale zpochybnila Pavla Svrčinová z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Podle ní je jejich chybovost až osmdesát procent.

Olomoucký kraj podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) v minulých dnech rozdělil také deset tisíc litrů dezinfekce, téměř dvacet tisíc rukavic, 650 brýlí, 550 ochranných štítů nebo 3750 speciálních nanoroušek.

Další zásilka ochranných pomůcek do kraje už údajně míří, mají je dostat hlavně pracovníci v sociálních službách, zdravotníci, hasiči a záchranáři. „Prioritní je také dostat ochranné pomůcky na uzavřené Litovelsko a Uničovsko.“ řekl hejtman. Do uzavřené oblasti zamířilo podle něj 2600 respirátorů nejvyšší kvality a v pondělí k nim přibude dalších 1400.

Vznikají nová odběrová místa

Hejtman Okleštěk už minulý týden informoval o tom, že od pondělí bude možné v kraji testovat každý den více než tisíc lidí. Kapacita testování v Olomouckém kraji má být od pondělka 1100 vzorků, což je podle hejtmana nejvíce na Moravě. 

Například v Prostějově v pondělí ráno vojáci z 601. skupiny speciálních sil vybudovali nové odběrové místo. Podobné zařízení vyrostlo za pomoci vojáků také ve čtvrtek na okraji zasažené zóny u Litovle, od soboty slouží v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci a odběrné stany teď stojí i v areálu šumperské nemocnice.

V prostějovské nemocnici se dosud testovalo jenom na infekčním oddělení. „Zatím to zvládali, nicméně jak ta situace postupuje, je potřeba mít ještě jedno odběrné místo. Tím, že dnes může už indikovat i praktický lékař, očekávám, že těch odběrů bude více,“ řekl primátor Prostějova František Jura (ANO). Samoplátci se ale zatím testovat nemohou. 

Na odběry jezděte raději autem, vyzývají nemocnice

Testy v novém odběrovém místě na parkovišti prostějovské nemocnice se provádějí formou drive-in. „Pacient přijede autem do stanu a tam je mu udělán odběr,“ řekla hlavní sestra prostějovské nemocnice Marie Jouklová. Nové odběrové místo má podle vedení nemocnice omezit kontakt mezi nakaženými pacienty.

I v Šumperku je možné přijít na odběr pěšky nebo autem, vedení zdravotnického zařízení ale upozorňuje, že forma drive-in je mnohem bezpečnější. „Preferujeme, aby lidé přijeli automobilem, pokud přijdou pěší, samozřejmě nebudou odmítnuti,“ ujistil manažer pro vnější vztahy Nemocnice Šumperk Zdeněk Brož.

Rychlotesty z Číny prý nejsou spolehlivé

Olomoucký kraj v uplynulých dnech rozdělil i sedm tisíc rychlotestů na koronavirus. Podle ostravské hygieničky Pavly Svrčinové je ale chybovost těchto testů až osmdesát procent. Je tak možné je využít hlavně jako ověřovací testy u lidí v končící karanténě, kteří nikdy nebyli pozitivně testováni. Testy podle Svrčinové vykazovaly falešné pozitivní i falešné negativní výsledky. 

Testovali jsme ty, kteří vyhledali odběrové místo. Naštěstí jsme byli tak prozíraví, že okamžitě se odebíraly i vzorky na klasické vyšetření a to nám právě prokázalo tu chybovost testů.
Pavla Svrčinová
hygienička, Krajská hygienická stanice v Ostravě

Hejtman Olomouckého kraje řekl, že kvůli těmto testům je v kontaktu s Krajskou hygienickou stanicí v Olomouci. „Jedná se o falešnou negativitu. Vždycky, když je odebrán vzorek, tak ten člověk jde do čtrnáctidenní karantény. V průběhu té karantény se určitě projeví, pokud by ten výsledek měl být pozitivní a byl falešně negativní,“ doplnil.

Olomoucký kraj zatím neplánuje od rychlotestů upustit, budou se používat i nadále, například v šumperské nemocnici „U těch pacientů, kteří jsou posláni od lékařů obvodních, se preferují rychlotesty,“ uvedl Brož.

Moravskoslezský kraj chce ale raději spoléhat zejména na testování v laboratořích, ve kterých zvládnou vyšetřit asi 900 vzorků denně. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) připomněl, že kraj už od počátku počítal spíše s využitím testů u lidí v karanténě. „Už od začátku jsme nějaká podezření měli a myslím si, že se potvrzuje, že to rozhodnutí bylo správné,“ uvedl.