Šumava má nové zóny. Dvě s nejpřísnější ochranou zabírají přes polovinu národního parku

UDÁLOSTI: V Národním parku Šumava začala platit nová zonace (zdroj: ČT24)

Zóna přírodní, zóna přírodě blízká, zóna soustředěné péče a zóna kulturní krajiny vládnou nyní Šumavě. Nová zonace platí od neděle a rozložení zón schválilo ministerstvo životního prostředí i přesto, že neustávaly stížnosti z obou stran – od obcí i od ekologických spolků. Podle parkové správy nová zonace, o které se tolik diskutovalo, prakticky nijak neomezí návštěvníky Šumavy. Naopak by se jim měly otevřít nové oblasti.

Národní parky dosud rozlišovaly tři stupně ochrany, podle nového zákona schváleného v minulém volebním období i přes výhrady senátorů a prezidenta mají být již čtyři. Hlavní změna se týká podoby druhé zóny nazvané zónou přírodě blízkou.

Zonace Národního parku Šumava
Zdroj: npsumava.cz

Druhá zóna má na Šumavě nyní charakter přípravy na budoucí vyhlášení první zóny neboli zóny přírodní, kde je ochrana přírody nejpřísnější a přírodní procesy probíhají bez lidských zásahů. V zóně přírodě blízké, která zabírá téměř čtvrtinu (24,6 procenta) šumavského národního parku, zásahy přípustné jsou, ale jen v omezené míře. Správci parku si především vyhrazují právo kácet kvůli kůrovci.

„Lesy by měly být velmi podobné lesům, které jsou v zóně přírodní, ale nemělo by tam být tolik mrtvých stromů jako v zóně přírodní. Chceme se vyvarovat toho, aby se nám tam rozběhla plošná gradace kůrovce,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Nová zonace, která platí od 1. března, je trnem v oku ochráncům přírody i místním politikům. Každá strana předkládá docela opačné argumenty. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha je přírodní zóna na Šumavě příliš malá – nakonec zabírá 27,7 procenta plochy parku. „Zásadní připomínky ve smyslu, že by ta nejcennější přírodní zóna měla mít zhruba polovinu národního parku, vyslyšeny nebyly,“ podotkl.

Nejdůrazněji ale proti novému vymezení zón ochrany Šumavy vystupoval Jihočeský kraj; argumentoval obavami z uschlých stromů, byť jeho kampaň proti zonaci vyvolala kritiku odborné veřejnosti. Kraj se snažil jejímu vyhlášení zabránit i soudně. Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) se dala slyšet, že postup projednávání nových zón byl naprosto nepřijatelný. Kraj ale neuspěl, byť se rozsudek ještě snaží napadnout v kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu.

„Ministerstvo životního prostředí na sebe bere odpovědnost za to, jak bude Národní park Šumava vypadat,“ komentovala hejtmanka nynější vyhlášení zón.

Starostové šumavských obcí se sice se zonací vesměs smířili a vnímají ji jako kompromis, mají ale obavy z toho, co bude dál. Starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN) vnímá jako hrozbu plány na sezonní uzavírání některých lokalit. Míní, že by to mohlo narušit okruhy pro běžecké lyžování. „Mám obavy pro zimní sezonu,“ poznamenal. 

Podle ministerstva životního prostředí ale turisty žádná omezení nečekají, naopak slibuje zpřístupnění některých dosud uzavřených lokalit. „Nová zonace umožní návštěvníkům dostat se na tisíce hektarů území, kam dosud nemohli,“ upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Oblasti, které se budou dočasně uzavírat – například kvůli tetřevům – jsou většinou místa, kam je těžké se vůbec dostat.

Nová zonace na Šumavě. Návštěvníkům by se měly otevřít nové oblasti (zdroj: ČT24)