Tisíce lidí přišly na náměstí pro polévku. Praha 1 navařila letos lepší než magistrát, srovnávali lidé

Misky se na náměstích napříč republikou plnily polévkami, pro kterou si přišly tisíce lidí. V centru Prahy se mohli vánoční strávníci zasytit hned na několika místech, tradici ale má vánoční polévka na náměstích i v mnoha dalších městech. V Boskovicích je spojena s charitativní sbírkou, která vynesla 81 tisíc korun a v součtu se všemi předcházejícími ročníky již přes milion.

Z polévek je asi nejznámější ta, kterou vydávají na Staroměstském náměstí v Praze. Podobně jako loni bylo možné zasytit se rybí polévkou i 23. prosince, na kdy také přesunul svoji účast primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jeho předchůdci od Jana Koukala (ODS) po Adrianu Krnáčovou (ANO) se naběračky chápali vždy až na Štědrý den.

„Mám za to, že Vánoce jsou svátky klidu, rodinné pohody, a proto by politici neměli na Vánoce exhibovat ve veřejném prostoru a ideálně to vydržet až do Silvestra. Nemluvě o tom, že pro mnoho lidí jde i o období půstu, takže to rozdávání polévky na Štědrý den ani nezapadalo do dřívějších tradic,“ zdůvodnil Hřib tuto změnu.

Fotogalerie: Staroměstská polévka v průběhu porevolučních let

V součtu obou dnů připravili kuchaři pro zájemce ze Staroměstského náměstí čtyři tisíce porcí z 1500 kilogramů surovin, její vydávání skončilo kolem jedné hodiny odpoledne. Někteří lidé si pro porci přicházeli s vlastní krabičkou, na Štědrý den jich dorazilo více než předchozí den, atmosféra však byla klidnější. V pondělí totiž vznikl spor o dodržování pořadí ve frontě na polévku, kterou kromě přimátora nalévali i někteří další politici.

Po ostré slovní šarvátce následovaly i rány. „Dostala jsem ránu. Přitom jsem stála poctivě ve frontě,“ citovala ČTK paní Jaroslavu z Prahy. Někteří turisté, kteří se do fronty také postavili, potom byli k polévce nedůvěřiví a nechali si raději nandat jen opečenou housku.

Konkurence z Václavského náměstí

Až čtyři tisíce porcí ze Staroměstského náměstí nebylo ale vše, čím se mohou milovníci polévek v Praze na Štědrý den zdarma zasytit. Některé městské části nechaly postavit své vlastní stánky, například Praha 1 letos „konkurovala“ magistrátu svou polévkou na Václavském náměstí.

Starosta městské části Pavel Čižinský (Praha 1 sobě) – jehož pozice je do budoucna po rozpadu koalice nejistá – přitom loni na Štědrý den ještě naléval přímo na Staroměstském náměstí, kde 24. prosince vystřídal Zdeňka Hřiba. Lidé, kteří navštívili obě náměstí, se shodovali na tom, že na Václavském náměstí byla letos polévka lepší.

Polévka se podává také v Praze 10 na Čechově náměstí. Bohoslužba spojená s podáváním cukroví a polévky se uskutečnila v Horních Měcholupech.

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová při nalévání polévky na Štědrý den
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Bramboračka z Boskovic

Dalším místem, kde má štědrodenní podávání polévky dlouholetou tradici, jsou Boskovice. Dobrovolníci, kteří akci pořádají, připravili asi 1200 porcí bramboračky – celkem 300 litrů. Na Masarykovo náměstí dorazilo přes tisíc lidí. Ti kromě toho, že mohli dostat něco do sebe, mohli zároveň na náměstí i něco zanechat.

Součástí Vánoc na boskovickém náměstí je tradičně i charitativní sbírka. Loni do kasičky lidé vhodili přes 80 tisíc korun a letos ještě o tisíc více. „Nejvíce bylo stokorun a dvacetikorun. Stejně jako v předešlých letech jsem ale objevil v jednom balíčku bankovky v součtu 5000 korun, což byl největší dar,“ uvedl hlavní organizátor akce Richard Burgr. Od roku 1995, kdy proběhl první ročník, se potom podařilo sehnat již přes milion.

Peníze ze sbírky pravidelně dostávají organizace, které pomáhají lidem na Boskovicku – loni to byl například mobilní hospic sv. Martina. Zároveň dostali ze sbírky příspěvek na ozdravný pobyt žáci školy. Příspěvek obdržela i žena, které vyhořel dům a při požáru přišla i o členy rodiny.

Podávání polévky v Boskovicích
Zdroj: ČT24

Boskovicemi se nechali inspirovat i v nedalekých Letovicích. I zde bylo možné ochutnat polévku a zároveň přispět na potřebné. V Boskovicích i Letovicích si lidé také mohli z náměstí odnést domů Betlémské světlo.

V některých dalších městech pořádali nalévání polévky již dříve během adventu. Například 18. prosince bylo možné zasytit se v Kroměříži, o tři dny později v Plzni. Již na počátku prosince podával polévku liberecký primátor.