Polévka na Staroměstském náměstí tekla proudem. Primátor na Štědrý den přenechal naběračku starostovi

Na mnoha místech v republice dodržují tradici rozdávání teplého jídla lidem bez domova (zdroj: ČT24)

Tradiční štědrodenní primátorskou polévku tentokrát pražští bezdomovci, ale třeba i turisté, kteří si ji obvykle nenechají ujít, neochutnali. Nový primátor Zdeněk Hřib (Piráti) sice na Staroměstském náměstí v kuchařském oděvu vidět byl, ale již 23. prosince – na rozdíl od jeho předchůdců. Na Štědrý den jej zastoupil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (nestr. za Praha 1 sobě), kterému přišel pomoci také předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Ze své účasti na štědrodenním nalévání rybí polévky na Staroměstském náměstí učinili předchozí pražští primátoři tradici, s čepicí na hlavě a naběračkou v ruce byli k vidění všichni primátoři počínaje Janem Koukalem. Tradici narušil Pavel Bém v roce 2008, kdy byl mimo republiku, a letos Zdeněk Hřib, který přišel nalévat již den před Štědrým dnem.

Přímo 24. prosince pak přenechal naběračku starostovi Prahy 1 Pavlu Čižinskému. „Pan primátor mi řekl, že považuje Štědrý den za zvláštní den, byl by rád, kdyby politici v tomto dnu nebyli přítomni ve veřejném prostoru. Já to respektuji, na druhou stranu chtěl jsem ctít tradici,“ podotkl starosta. Přišel mu pomoci ještě premiér Babiš. Ten v minulých letech polévku naléval spolu s tehdejší primátorkou Adrianou Krnáčovou, členkou jeho hnutí.

„Mně se stejskalo a pan starosta Prahy 1, pan Čižinský, byl tak laskav a řekl, že mu můžu chvilku přijít pomoci,“ poznamenal letos. Premiérův příchod ovšem atmosféru na náměstí pozměnil, mezi některými lidmi rozpoutal politické diskuse.

Politici polévku pouze nalévali, vařili ji profesionálové, kteří na ni použili kromě kaprů i 130 kilogramů zeleniny, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla, 60 litrů smetany, ochutili koňakem, zakápli karamelem a dozdobili krutony osmaženými na másle.

„Letos jsme připravili rekordní množství rybí vánoční polévky, jsou to čtyři tisíce porcí. Polovinu z nich rozdával pražský primátor Zdeněk Hřib 23. prosince. V neděli se rozdával také tradiční kuba a bylo ho tisíc porcí,“ řekla za pořadatele Hana Tietze.

Nejen v Praze

Vánoční polévka je určena především lidem bez domova a chudým, každoročně je však atrakcí i pro všechny ostatní, kdo po Staroměstském náměstí procházejí – chodí si pro ni i turisté. Podobné akce ale zdaleka nejsou jen doménou Prahy. Polévka určená potřebným lidem se ve vánočním období rozdává v mnoha městech, i když ne vždy na Štědrý den. Během posledního předvánočního týdne ji rozlévali představitelé města například v Ostravě nebo Kroměříži. Přímo na Štědrý den pak dostávali lidé bez domova rybu se salátem od Armády spásy v Brně. Přišlo jich 130.

Někde to s polévkou funguje i opačně. Ne, že by lidé nalévali starostovi, ale v Boskovicích se jejím prostřednictvím snaží potřebným pomoci jinak. Za polévku, kterou si mohou lidé i odnést domů v bandasce – letos pořadatelé rozdali asi tisíc porcí čočkové – je možné zanechat na náměstí příspěvek. Peníze potom pomohou lidem v nouzi či postiženým dětem. Letos se podařilo vybrat rekordních 80 tisíc korun, za celých 24 let pořádání vánoční polévky pak 976 tisíc korun, vyčíslil pořadatel akce nazvané Polévka pro chudé Rudolf Burgr.