Městskou nemocnici v Ostravě povede Jaroslav Lux

Ostrava - Ředitelem Městské nemocnice Ostrava bude od února současný náměstek krajské nemocnice v Havířově a dřívější ředitel fakultní nemocnice Jaroslav Lux. Výběrová komise ho vybrala mezi deseti zájemci. Nahradí Tomáše Mrázka, který organizaci řídil přechodně poté, co bývalé vedení města odvolalo Tomáše Nykla kvůli údajnému propojení s obviněným Martinem Dědicem. Lobbista je podezřelý z ovlivňování veřejných zakázek, a to i v této nemocnici.

Nové vedení Městské nemocnice Ostrava

Názor devítičlenné výběrové komise potvrdili radní, kteří dnes Jaroslava Luxe do funkce jmenovali. Jeho hlavním úkolem a cílem je, aby městská nemocnice vedle poskytování léčebné péče v nejvyšší kvalitě dobře ekonomicky prosperovala a odstranila nedostatky zjištěné auditory.

Dva audity prokázaly nehospodárnost

Hned na začátku se chce proto Lux seznámit s hospodařením v minulých letech. Ještě minulé vedení magistrátu poslalo do nemocnice auditory, kteří zjistili nehospodárnost. Problém viděli v zakázce na vybavení nemocniční kuchyně za téměř čtyři miliony nebo v nákladech na poradenskou činnost. Město podalo trestní oznámení, policie ale věc odložila. A další pochybení zjistil současný interní audit nařízený novým vedením. Magistrát čeká na definitivní výsledek, ale údajně audit objevil porušení zákona o veřejných zakázkách.

„Seznámím se výsledky auditů a po dohodě se zřizovatelem přijmu opatření k nápravě,“ uvedl Lux, který měl podle lidoveckého náměstka primátora Zbyňka Pražáka ze všech kandidátů jednoznačně největší podporu.

Tomáš Nykel
Zdroj: ČT24

Předchozího ředitele stály funkci kontatky s lobbistou

Bývalého ředitele Tomáše Nykla vedení odvolalo loni v květnu pro ztrátu důvěry. Jeho jméno se totiž objevilo v policejním spise na Martina Dědice podezřelého z přijímání úplatků za ovlivňování veřejných zakázek ve městě. Jde právě o městskou nemocnici nebo o dopravní podnik. Policejní odposlechy ukázaly, že vedle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD a jeho stranického kolegy a současného náměstka primátora Lumíra Palyzy patřil k těm, kteří s Dědicem udržovali nadstandardní kontakty. Policie mezi nimi zaznamenala stovky telefonátů.

Nykel odmítl, že by se jakkoliv nechal ovlivňovat. „To množství telefonních kontaktů je úměrné tomu, jak se ten člověk snažil kdekomu vetřít do přízně. Jak jsem už řekl policii, nic obchodního jsem s ním neřešil a nedával jsem mu žádné informace,“ hájil se Nykel.

Městská nemocnice Ostrava má nového šéfa (zdroj: ČT24)