V Praze byly desítky tisíc lidí bez vody. Dodávky se obnovily večer

V Praze byly desítky tisíc lidí bez vody (zdroj: ČT24)

Obnovení dodávky vody v Praze 5 a 6 po úterním prasknutí vodovodního řadu v Patočkově ulici zkomplikovala v noci havárie dalšího vodovodního řadu v Břevnovské ulici. Bez vody tak bylo ve středu v obou městských částech na 22 tisíc odběratelů. Po 18:00 opět tekla voda téměř všem zasaženým odběratelům. Vedení Prahy 6 kritizuje Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za nedostatečná opatření.

První vodovod praskl v Patočkově ulici v úterý odpoledne a bez vody kvůli tomu zůstalo zhruba 4,5 tisíce odběratelů. Jejich počet se zvýšil po půlnoci, když praskl vodovodní řad také v nedaleké Břevnovské ulici.

Opravy zkomplikovala voda, která vytékala z řadu a vymlela podloží. Do nočních hodin museli pracovníci PVK vodu z vodovodu vypouštět, oprava trvala zbytek noci.

Ve středu začaly PVK vodu do obou řadů napouštět. „Vzhledem k rozsahu havárie bylo nutné provést proplachy a dostatečné hygienické zabezpečení obou řadů a odebrat vzorky pro kontrolu kvality,“ uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Podle webu PVK byl původní předpoklad obnovení dodávky vody v zasažené oblasti v 10:00. Termín ale nebylo podle Mrázka možno splnit kvůli komplikaci opravy a rozsáhlým proplachům. Později PVK uvedly, že dodávky vody budou obnoveny kolem 15:00. Voda ale tekla téměř ve všech domech zasažených odstávkou až po 18:00.

Kritika od vedení Prahy 6

Pro lidi zasažené přerušením dodávek vody zajistily PVK náhradní zásobování balenou vodou nebo cisternami. Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) byla ale reakce PVK nepřijatelná. Vadilo mu především to, že se nepostaraly o dodávky vody do škol a školek a také nekomunikovaly s vedením městských částí.

„Od úterních 18 hodin vodárenská společnost ví, že má velký problém. Místo aby byly v osm ráno před každou břevnovskou školou a školkou nachystané cisterny a pytle s balenou vodou, neděje se vůbec nic,“ prohlásil starosta.

Takovou kritiku ale PVK odmítají. Podle Mrázka začalo zásobování už v úterý odpoledne, prioritně vodárenská společnost zásobovala zdravotnická zařízení. Do oblasti postupně umístila třicet voznic a kontejnerů s balenou pitnou vodou. „Havárii jsme řešili všemi dostupnými prostředky,“ doplňuje mluvčí.