Lesy ČR mohou kácet v Boubínském pralese. Dostaly výjimku kvůli kůrovci

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dostal podle ekologického Hnutí Duha od CHKO Šumava výjimku pro kácení na většině území v jihočeské národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Společnost o výjimku žádala kvůli kácení dřeva napadeného kůrovcem. Hnutí Duha s udělením výjimky nesouhlasí a hodlá se proti němu odvolat.

„Je obsáhlé. Po jeho prostudování se k němu vyjádříme,“ okomentovala rozhodnutí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. CHKO Šumava rozhodnutí nekomentovala s odkazem na to, že správní řízení stále běží. Výjimku mají Lesy udělenou do konce roku 2024.

V nejcennější části pralesa bude kácení dál zakázáno a půjde o bezzásahové území. Lesy ČR už dříve vysvětlovaly, že udělení výjimky jim umožní efektivně zasahovat proti kůrovci. Napadení smrků kůrovcem v rezervaci je podle LČR tak rozsáhlé, že asanace napadených stromů bez udělení výjimky není možná.

Hnutí Duha označilo rozhodnutí Správy CHKO Šumava za nesprávné a stanovené omezující podmínky za velmi nedostatečné. „Výsledkem může být rozsáhlé kácení v rezervaci, které povede k vytvoření ploch s charakterem holin a proředěných porostů, které rozvrátí vítr,“ míní Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Rezervaci podle něj takový postup ohrožuje víc než kůrovec.

Podle hnutí má zůstat co největší plocha rezervace samovolnému vývoji. „Žádost Lesů ČR kácet na většině území rezervace s možností vytvářet velké holiny považujeme za skandální,“ dodává Bláha. Omezené zásahy proti kůrovci, například loupání kůry ze stojících stromů či kácení malých skupin stromů, Hnutí Duha připouští v 300 metrů širokém pásu podél hranice rezervace.

Lesy ČR již dříve postoj Hnutí Duha označily za „tendenční vyjádření malé skupiny, která odmítá jakoukoliv pomoc lesu v zastavení šíření kůrovce“. Společnost podle dřívějšího vyjádření Jouklové postupuje s péčí řádného hospodáře a jejím cílem není vytvářet holiny.

České Švýcarsko dává přednost přirozené obnově

Odlišný postup zvolili v tomto roce správci Národního parku České Švýcarsko, kteří ve vnitřní části zcela zakázali plošné kácení lesa kvůli kůrovci, a škůdce se tedy může množit bez omezení.

Podle zkušeností totiž předešlé kácení a vznik řady holin šíření kůrovce nijak výrazně nezabránilo. „Národní park je tu od toho, aby sledoval přirozené procesy. Les má obrovskou sílu, takže i kdyby nikdo nezasahoval, lidé se nemusí bát, že tu lesy nebudou, akorát budou mít jinou podobu, nebudou to smrkové monokultury jako dnes,“ popsal v červnu ředitel parku Pavel Benda.

Správci počítají, že kůrovec postupně napadne všechny nepůvodní smrčiny, místo kterých by se poté měl vrátit původní listnatý les. Lesníci už v oblasti nové buky sází několik let.