Vítr bičuje sever i jih Čech, shodil stromy, zlomil korouhev. Rozmyslete si túry, nabádá horská služba

Na severu Čech velmi prudce fouká. Na Sněžce přesahují nárazy větru 100 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krkonoš je rychlost větru až 70kilometrová. Fouká také na Ještědu, kde se kvůli větru nerozjela lanovka. Před prudkými nárazy varují meteorologové kromě hor na severu a severovýchodě Čech také v celém Pardubickém kraji, na Vysočině, v oblasti České Sibiře nebo České Kanady. Hrozí pády větví a stromů i poškození budov.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro celý Liberecký  a Pardubický kraj a také Vysočinu, příhraniční horské oblasti Královéhradeckého kraje a východ Středočeského a Jihočeského kraje. Rychlost větru v nárazech může dosáhnout v nižších polohách až 70 km/h, na horách ale i 90 km/h.

Zlomená korouhev v Hejnicích, propadlý strop v Chrudimi

Vážnou škodu způsobil vítr v Hejnicích v Libereckém kraji, kde poškodil korouhev s makovicí nad kupolí jedné věže barokní baziliky Navštívení Panny Marie. Hasiči se k poškozené části korouhve nad kupolí nemohli se svou výškovou technikou dostat, zavolali proto lezecké skupiny z Liberce a Raspenavy. Těm zásah na věži baziliky trval zhruba hodinu.

Korouhev váží 30 až 60 kilogramů, podle hejnického starosty Jaroslava Demčáka k jejímu nalomení přispěl vítr, který měl v noci v nárazech rychlost přes 70 km/h. Podle hasičů ale roli sehrál i špatný stav korouhve.

Mnoho práce přidělalo počasí hasičům v Pardubickém kraji, ke škodám způsobeným větrem vyjížděli od půlnoci již 54krát. Nejvážnější situace nastala časně ráno v Žumberku na Chrudimsku, kde narazilo osobní auto do zlomeného stromu. Nehoda se ale obešla bez zranění, ujistila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Složitá situace nastala také v Chrudimi v areálu bývalé Transporty, kde se propadla zavěšená sádrokartonová stropní konstrukce v jedné z hal. Když ráno zaměstnanci otevřeli vrata do haly, poryv větru konstrukci strhl. Hasiči ji provizorně zabezpečili, ale zakázali do haly vstup.

Propadlý strop haly
Zdroj: HZS Pardubického kraje

V Královéhradeckém kraji silný vítr komplikuje stavbu zdi z krabic v krajském městě, která má připomínat 30. výročí sametové revoluce. Dočasná stavba začala vznikat v pondělí a nepříznivé počasí, především déšť, ji poškodily už v uplynulých dnech. V pátek s obnovou krabicové zdi pomáhaly desítky dětí z královéhradeckých základních škol, kvůli silnému větru ale nebylo možné ji znovu vztyčit. „Existovala obava, aby se někdo při pokusu o narovnání zdi nezranil,“ vysvětlil mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Jihočeském kraji zkomplikoval vítr železniční dopravu. U Dobřejovic spadl strom na železniční trať, která spojuje České Budějovice s Prahou. Z krajského města až do Veselí nad Lužnicí proto jezdila náhradní autobusová doprava, která nahrazovala osobní vlaky, rychlíky a expresy do Prahy a rychlíky do Brna.

Místo, kde strom spadl, je obtížně přístupné, proto jeho odstranění a oprava poškozeného trakčního vedení trvala přes sedm hodin. Původně České dráhy ohlásily výluku do půl sedmé večer, trať ale nakonec byla průjedná až po devatenácté hodině.

V Krkonoších tvoří vítr půlmetrové závěje, na Ještědu zastavil lanovku

Nejsilnější vítr ale zaznamenali na Sněžce, kde byly dosavadní nárazy ještě prudší a jejich rychlost překonala 100 km/h, u nedaleké Luční boudy potom 70 km/h, informovala Horská služba.

Ta také doporučila turistům, aby si rozmysleli, zda v takovém počasí chodit ven. „Napadl na hřebenech sníh, a jelikož byl silný vítr, tak na některých místech sníh vyfoukal a někde vytvořil až půlmetrové závěje. V takové situaci může být pro turisty pohyb vysilující,“ podotkl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Mimořádná odstávka lanovky na Sněžku, která bývá při silnějším větru obvyklá, se tentokrát nekoná, protože probíhá řádná odstávka a v pracovní dny během listopadu lanovka nejezdí. Mimořádně se ale zastavila kabinová lanovka na Ještědu, kde není lepší počasí než v Krkonoších. Vítr dosahuje rychlosti až 90 km/h, přednosta lanovky Vladimír Štěpán očekává, že se během dne podmínky nezlepší natolik, že by se mohly kabiny pohnout.

Výstraha ČHMÚ ostatně platí až do sobotního rána. První víkendový den by se měl vítr ztišit, ale ne nadlouho. Meteorologové avizovali, že pro neděli vydají další výstrahu, která se bude týkat obdobné oblasti jako ta nynější.