Ohrožení rybáci obsadili na Novomlýnských nádržích umělý ostrov. Vyvedli tam desítky mláďat

Ohrožení rybáci obecní mohli na Novomlýnských nádržích na Břeclavsku k hnízdění od jara využívat i umělý plovoucí ostrov. Jde o součást opatření, která umožní zvýšení hladiny nádrží o třicet pět centimetrů. Podle Povodí Moravy tam ptáci zahnízdili a vyvedli mladé.

Zvětšení zásobního prostoru nádrží Nové Mlýny je jedno z plánovaných opatření v boji proti suchu. Zvýšení hladiny by ale podle ornitologů mělo za důsledek poškození ptačí oblasti, zaplavení ostrovů s hnízdními koloniemi a zánik mokřadních porostů.

Plovoucí umělý ostrov je jedno z opatření, na kterém spolupracuje povodí s ochránci přírody i ornitology. Na hladině střední nádrže v oblasti ostrovů Písky je umělý ostrov instalovaný od začátku letošního dubna.

„Toto zařízení bylo navrženo k posílení stávajících hnízdních ploch, rybáci ostrov obsadili okamžitě po příletu ze zimovišť,“ uvedl Gašpar Čamlík z České společnosti ornitologické. Konstrukce, tvar, ponor i přesahy hnízdních ploch nad vodou byly podle Povodí Moravy navrženy tak, aby eliminovaly vliv vln na stabilitu ostrova. Také má být zajištěna ochrana mláďat před predátory i před pádem do vody.

„Zájem ochrany živočichů žijících na nádrži nemusí být v protikladu se zájmem na posílení vodních zdrojů. Naopak, naše společné řešení ukázalo, že podmínky pro život rybáka obecného můžeme dokonce zlepšit,“ poznamenal ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Umělý ostrov přivítal desítky ptačích párů

Už v první sezoně se na ostrově o ploše osmnáct metrů čtverečních podařilo odchovat desítky mláďat tohoto druhu. Celkem postupně zahnízdilo ve třech vlnách až devětačtyřicet párů. „Ještě koncem srpna tam rodiče dokrmovali poslední tři mláďata, ostrov tak byl využit po celou hnízdní sezonu,“ přiblížil Čamlík.

Povodí Moravy chce hladinu střední a dolní nádrže zvýšit o třicet pět centimetrů, přibylo by zhruba devět milionů metrů krychlových vody. Voda by navíc podle povodí mohla být využívána nejen v zemědělství, ale například i pro zlepšování průtoku v Dyji pod vodní nádrží. Posloužila by i lužním lesům v oboře Soutok.

Obdobné betonové plující ostrůvky využívají ptáci k hnízdění úspěšně už několik let například na vodních plochách v Tovačově na Přerovsku či v Hulíně na Kroměřížsku. Usadila je tam společnost Českomoravský štěrk.