Z Nových Mlýnů odtéká sedminásobně víc vody. Pomůže suchem ohroženým lužním lesům

Odtok se vrátí do normálu zase ve středu ráno (zdroj: ČT24)

Ani letošní zima, která byla na sníh poměrně bohatá, nedokázala odvrátit hrozbu sucha v unikátní přírodní lokalitě Soutok na samém cípu jižní Moravy. Přitom tam žije množství živočichů, kteří jsou na vodě závislí. Povodí Moravy proto začalo v úterý ráno vypouštět z Novomlýnských nádrží sedminásobek obvyklého množství vody. Tato vlna by se měla dostat do všech slepých ramen a tůní v oboře Soutok.

Ve středu už ale zase bude odtok z Nových Mlýnů normální. Hladina nádrží se sníží zhruba o 40 centimetrů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kvůli zavodnění Soutoku upouštěli vodohospodáři nádrže naposledy před 19 lety. „Již více než týden postupně zvyšujeme hladinu v Novomlýnských nádržích. Přítok do nich zvyšujeme i z ostatních vodních nádrží Dyjsko-svratecké soustavy, abychom mohli získanou vodu jednorázově využít,“ dodává technicko provozní ředitel Povodí Moravy David Fína.

Na zvýšení odtoku se povodí dohodlo s Lesy ČR, které oboru spravují. Vylepšení vodní bilance v lužních lesích totiž nepomohlo ani to, že bylo tuto zimu víc sněhu než v minulých letech. Řada toků na jižní Moravě teď klesá na hranici sucha.

Přímo tento úkon, který provádíme, se nazývá povodňování. V podstatě jde o to, že doplníme vodu v té oblasti, která je tomu uzpůsobena.
Petr Chmelař
mluvčí Povodí Moravy

Voda z Nových Mlýnů se dostane v oboře do slepých ramen, vodních kanálů a tůní, kde žijí různí na vodě závislí živočichové a rostliny. V rámci obory mohou správci vodu regulovat pomocí řady stavidel, aby se dostala rovnoměrně do všech potřebných míst.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Nacházejí se tam lužní lesy či louky se solitérními starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Její rozloha je přes 4200 hektarů - je největší v Česku.