První zóny placeného stání zavede Praha 9 na Tři krále

Pražský magistrát rozhodl o zónách placeného stání v Praze 9. Ty začnou platit v Libni a ve Vysočanech 6. ledna 2020. České televizi to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Rezidenty Prahy 9 má stát roční karta dvanáct set korun. Nerezidenty vyjde parkování na dvacet korun za první dvě hodiny, za každou další započatou hodinu zaplatí třicet korun.

„Zóny by měly definitivně platit po domluvě mezi městskou částí, Technickou správou komunikací (TSK) a pražským magistrátem od 6. ledna příštího roku,“ řekl České televizi mluvčí Provazník.

„Praha 9 se připravuje na připojení do jednotného systému zón placeného stání v podobě fialové zóny v první etapě v Libni a Vysočanech s termínem od 6. ledna 2020,“ doplňuje mluvčí městské části Marie Kurková.

V zónách podle ní nerezidenti zaplatí za první dvě hodiny parkování dvacet a za každou další započatou hodinu stání třicet korun. „Rezidenti zaplatí 1200 korun za rok a následně budou moci parkovat po městské části bez omezení,“ dodává mluvčí.

Přípravu zón má podle pražského magistrátu na starosti TSK. „Na přípravu zón má dodavatel Technické správy komunikací 120 dní od zadání požadavku ze strany pražského magistrátu,“ vysvětluje Provazník.

Zóny zamíří i na „Desítku“

Parkovacích zón by se vedle Prahy 9 měla příští rok dočkat také Praha 10. Přesný termín jejich zavedení ale ještě nepadl. „S Prahou 10 zřízení zón a jejich etapizaci stále řešíme a v tuto chvíli se nedá odhadnout přesnější termín, kdy by měly zóny v této městské části vzniknout,“ vysvětluje Provazník s tím, že magistrát v tuto chvíli čeká na podklady od městské části a nejbližší jednání bude v rámci magistrátní komise pro parkování na říjnovém zasedání.

Zóny placeného stání fungují už v Praze 1 až 8, na Praze 13, 16 a 22. Praha 4 plánuje ještě letos jejich rozšíření do Braníku, Podolí, Michle a Krče.