Liberty chystá investice do ostravské huti v řádu 100 milionů eur, nový vlastník už dokončil převzetí

Huť Liberty Ostrava chystá investice za sto milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun). Podle vedení firmy bude potřeba peníze investovat do ocelárny nebo do technologií na využití šrotu pro výrobu oceli. Řekl to majitel Liberty Steel Sanjeev Gupta, který se v úterý v Ostravě účastnil slavnostního ceremoniálu k převzetí huti novým vlastníkem. Fungování Liberty Ostrava by podle něj neměl ovlivnit ani brexit.

S dokončením převzetí podniku začala v huti 100denní analýza, ve které chtějí noví majitelé detailně posoudit možné investiční projekty a připravit plán pro zvýšení konkurenceschopnosti, rozšíření výrobkového portfolia a růst prodeje.

Skupina Liberty také zahájila jednání o koupi energetického podniku TAMEH Czech, který huti dodává veškeré energie. TAMEH je zatím majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského energetického holdingu Tauron.

„Už teď víme o investicích v řádech sto milionů eur, což jsou investice do zachování plynulé a bezproblémové výroby. Pak máme připraveny i růstové projekty, které teď dostávají konkrétní podobu právě v té stodenní analýze, která má být hotová příští měsíc,“ řekl Gupta.

Podnik se chce zaměřit i na snížení emisí

Podle vedení Liberty Ostrava je nutné investovat i do ocelárny. „Vnímáme ji jako jeden z handicapů huti, takže na tom musíme zapracovat,“ řekl Gupta s tím, že podnik se zaměří i na investice do projektů na snížení emisí. 

Pro výrobu oceli chce Liberty Ostrava využívat stále více šrotu. Předmětem analýz je podle majitele i to, aby podnik našel technologii, která to bude umožňovat. „Ostravská huť je pro to velmi dobře situovaná. Jsou tady dobré dodávky šrotu a za dobré ceny,“ řekl Gupta.

Tento region je nazýván bijícím ocelovým srdcem republiky.
Sanjeev Gupta
majitel Liberty Steel

Majitel Liberty Steel také ubezpečil, že brexit nebude mít vliv na fungování ostravského podniku a firma se údajně nechystá ani propouštět zaměstnance. Připomněl, že Liberty Ostrava chce i nadále zvyšovat výrobu. 

Generální ředitel společnosti Liberty Steel Continental Europe Jon Bolton řekl, že huť má strategickou pozici a velmi zkušené a kvalifikované pracovníky. Její výhodou je údajně schopnost přizpůsobit svůj výrobkový mix situaci na trhu. „Chceme zde proto stabilizovat výrobu a poté ji pomocí investic významně navýšit,“ řekl Bolton.

Podpora ocelářství od státu

Gupta a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) také v úterý podepsali memorandum o spolupráci, které má podpořit rozvoj ostravského podniku i ocelářství v celém Česku. Dokument navazuje na dohodu, kterou majitel a vedení podniku nedávno podepsali s odbory.

Stát bude mít v dozorčí radě firmy své zástupce. Dohoda obsahuje vzájemné závazky pro budoucí rozvoj huti. Má se zabývat také ochranou práv zaměstnanců a odrážet záměr ministerstva průmyslu a obchodu víc se zapojit do dění v ostravské huti. „Já mohu potvrdit, že náš účastník nebude ten, kdo bude kontrolorem, ale bude ten, kdo bude podporovatelem,“ řekl během slavnostního ceremoniálu Havlíček.