Zaorálek zrušil Staňkovo výběrové řízení pro olomoucké muzeum umění

Zaorálek: Odvolání ředitele Muzea umění Olomouc bylo právně v pořádku, do muzea se ale vrátí (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že zruší vypsané výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci. Do jejího čela jmenuje Ondřeje Zatloukala, který instituci nyní z pověření vede. Bývalý ředitel Michal Soukup, kterého odvolal předchozí šéf resortu, se podle Zaorálka může stát Zatloukalovým zástupcem a vést jeden z odborů muzea. Ministr se mu také za kroky svého předchůdce omluvil.

„Abych mohl Ondřeje Zatloukala jmenovat ředitelem Muzea umění, musí být učiněny některé právní kroky, třeba zrušit výběrové řízení. To zabere několik dní a ověřil jsem si, že je to v mé kompetenci. Na konci toho bude jeho jmenování ředitelem,“ prohlásil ministr kultury Zaorálek na návštěvě Olomouce.

Volbu Zatloukala zdůvodnil ministr tím, že se mu podařilo situaci v Muzeu umění uklidnit. „V tom období, které bylo složité, se za ním semkla celá instituce, což je docela podivuhodné. Myslím, že to byl jeho manažerský úspěch,“ vysvětlil Zaorálek. Dodal, že Ondřej Zatloukal představuje pro muzeum kontinuitu: jeho otec Pavel instituci zakládal. 

Soukupovo odvolání bylo právně v pořádku

Odvolaného Soukupa Zaorálek do funkce ředitele nejmenoval proto, že by Soukup musel projít výběrovým řízením. Jeho odvolání navíc označil Zaorálek za „právně bezchybné“. „Chtěl jsem to vyřešit rychle. V řešení, které jsem zvolil, se otevírá prostor pro to, aby se Soukup stal zástupcem ředitele muzea a ředitelem odboru,“ řekl Zaorálek.

Se Soukupem hodlá ministr spolupracovat i na celostátní úrovni: „Otázka akvizice moderního umění se neřeší jenom v Olomouci a měli by se do ní zapojovat i lidé z regionů. Obecně bych si přál, aby do dění v kultuře zasahovali lidé, kteří se osvědčili v regionech.“

O Středoevropském fóru má rozhodovat muzeum

Zaorálek zároveň označil za mimořádně významný projekt ojedinělé expozice výtvarného umění střední Evropy s názvem Středoevropské fórum, na jehož stavbu vláda uvolnila 600 milionů korun. Jeho podobu nechal v gesci muzea a architektonickou soutěž, kterou požadoval jeho předchůdce, označil za riziko. Otvírá se tím znovu cesta k původnímu projektu architekta Jana Šépky.

„Myslím, že kdyby se vyhlašovala nyní soutěž, tak by to skutečně mohlo zkomplikovat rozhodnutí ohledně peněz v rozpočtu. Lidé, kteří se tím v Olomouci zabývají, se tím zabývají léta a myslím, že ví, co mají dělat,“ doplnil ministr.

Odvolání i trestní oznámení

Zaorálkův předchůdce odvolal Soukupa 18. dubna. Zdůvodnil to jeho údajným selháním při přípravě a řízení projektu SEFO, které má vzniknout v proluce v Denisově ulici v Olomouci. Podle Staňka byly nákupy pozemků pro SEFO předražené a poukázal také na údajné nesrovnalosti v dokumentech týkajících se projektu. V případě muzea Staněk podal trestní oznámení jak na Soukupa, tak jeho předchůdce Pavla Zatloukala. 

Jeho krok vyvolal v olomouckém muzeu velkou nevoli. Zaměstnanci muzea umění žádali rezignaci tehdejšího ministra, zapojili se i do petice organizované zástupci pražského Centra pro současné umění DOX a uspořádali na protest proti Staňkovi koncert v proluce, kde má SEFO stát.

Za trestní oznámení podaná jeho předchůdcem se v pátek Zaorálek oběma bývalým ředitelům omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu. Oba bývalí ředitelé už dřív jakékoliv pochybení odmítli.

Tentýž den, kdy Staněk odvolal Soukupa, odvolal také ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Zaorálek, který je ve funkci od konce srpna, zrušil tento týden také výběrové řízení na ředitele této instituce.