Rezervace u Milovic se rozšíří. Kraj ale zpřísní podmínky pro výpůjčku pozemků

Rezervace pro velké kopytníky v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšíří. Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů. Rezervace má teď 240 hektarů, žádala ale další pozemky, aby nemusela omezit počet zvířat. Kraj nicméně zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel České krajiny Dalibor Dostál chce o věci s krajem ještě jednat.

„Rada zpřísnila podmínky a přeje si mít pravidelný přehled o tom, co se na pozemku děje a jakým způsobem se plní původní cíl,“ řekla Jermanová s tím, že záměrem nebyl chov koní, ale obnova původních rostlin a živočichů. Dodala, že nejde o pozemky směrem k Milovicím, ale k Lipníku.

Před uzavřením smlouvy musí podle kraje žadatel doložit plán udržitelnosti projektu, který podstoupí každých šest měsíců kontrolu. Takovou strategii chovu včetně regulace kraj žádal už v květnu, kdy půjčení pozemků rada kraje neschválila. Mezi podmínkami je například zákaz stavebních úprav kromě stavby plotů bez povolení kraje.

Dostál: Vyhráno zatím není

Podle ředitele České krajiny Dostála je poskytnutí pozemků prvním krokem důležitým k tomu, aby se stavy zvířat nemusely snižovat. Vyhráno zatím ale není, protože sdružení musí v krátkém období vyjednat dotace a stanoviska pro rozšíření projektu. „Chtěl bych vedení Středočeského kraje za dnešní (pondělní) rozhodnutí poděkovat. Jsme velmi rádi, že krajští radní vyslyšeli naši prosbu,“ uvedl Dostál.

Ochranáři počátkem srpna oznámili, že kvůli odkladu plánovaného rozšíření rezervace budou muset utratit nebo přestěhovat desítky zvířat. Podle Dostála se toto riziko nyní výrazně snížilo. Poukázal na to, že organizace je stále v časové tísni.

„Musíme v rámci jednotek měsíců udělat to, co jsme u první etapy projektu zvládli za rok a půl. Bude záležet na konkrétních úřadech a konkrétních úřednících, jestli to půjde rychle, nebo jestli se ten proces někde zasekne,“ uvedl Dostál.

Podle ochranářů chyboval kraj, ten to odmítá

Hejtmanka předchozí jednání České krajiny označila za vydírání a její představitele vyzvala k omluvě. Dostál k tomu nyní řekl, že by se zástupci kraje o věci ještě rád jednal. 

Podle České krajiny je rozšíření rezervace schválené od roku 2016, krajští úředníci ale nestihli připravit příslušné smlouvy. Kraj pochybení odmítá, podle něj dosud neschválil pro Českou krajinu žádnou výpůjčku, která je navíc nenároková. Hejtmanka připomněla, že v posledních čtyřech letech kraj poskytl České krajině dotace 6,7 milionu korun. Žádné další dotace od kraje už Česká krajina podle Pokorné Jermanové nedostane.

Zvířata žijí v rezervaci od roku 2015

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Podle ochranářů je to první místo na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Ochranáři od počátku spolupracují se Středočeským krajem. Ten před vznikem rezervace v roce 2015 slíbil, že poskytne své pozemky v bývalém vojenském prostoru Milovice. V té době je blokovala nájemní smlouva se společností Mladá RP, situace se ale vyřešila a pozemky jsou volné.

Krajští radní nyní projednali aktualizovanou žádost České krajiny o výpůjčku pozemků z roku 2016. Výpůjčka nebyla nikdy v minulosti ukotvena dlouhodobým smluvním závazkem. V minulosti kraj poskytl žadateli pouze krátkodobou výpůjčku 75 hektarů na dobu od 1. prosince 2017 do 27. února 2018 a tu posléze neprodloužil o dalších šest měsíců kvůli soudním sporům.