Kvůli přemnoženým hlodavcům přibývá zmijí. Nebezpečí hrozí lidem a hlavně domácím zvířatům

V Česku přibývá zmijí. Podle odborníků to může být i kvůli přemnoženým hlodavcům, kteří tvoří velkou část potravy těchto plazů. Obezřetní by měli být starší nebo nemocní lidé, alergici a také malé děti. Kromě lidí jsou však v ohrožení také psi. Veterináři v posledních dnech hlásí výrazný nárůst případů, největší nebezpečí hrozí malým plemenům.

Zmije obecná je plaché zvíře, a pokud může, člověku se vyhne. V Česku platí za kriticky ohrožený druh plaza, v poslední době se jí však daří – a to zejména kvůli dostatku potravy, kterou tvoří hlavně hlodavci. 

Současně s tím ale v republice ročně dochází k desítkám případů uštknutí; například v Moravskoslezském kraji ročně ošetří v nemocnicích zhruba deset pacientů po kousnutí od zmije.

Za posledních dvacet let na následky uštknutí v zemi nikdo nezemřel, jed zmije pro zdravého dospělého člověka ani není smrtelně nebezpečný. Důležité však je, aby lidé po uštknutí postupovali správně. V žádném případě by neměli ránu nijak zaškrcovat nebo vysávat jed. 

„Končetinu je pouze nutné znehybnit a zavolat si lékařskou pomoc,“ řekl člen Horské služby v Beskydech Radan Jaškovský. 

Častěji zasahují veterináři

Zmije obecná je nebezpečná hlavně pro malé děti a také zvířata, problémem totiž může být nízká hmotnost. „Je to někdy velmi závažný stav. Psi mají různé hmotnostní spektrum, jinak se s uštknutím vypořádá šedesátikilový pes a jinak tříkilová čivava,“ řekla veterinářka Jana Kouřilová. 

Uštknutí podle veterinářů vede nekrózám tkání nebo k velkým otokům. Terapie, při které odborníci zvířatům podávají protilátky, je tak někdy velmi zdlouhavá a pro zvířata bolestivá. 

Poznávací znamení – oči

V Moravskoslezském kraji je možné zmiji obecnou potkat prakticky všude, v polohách do pěti set metrů nad mořem se však vyskytuje málo. Častěji je to právě v Beskydech. Zmije potřebují dostatek slunečního svitu a vlhkosti, objevují se tak na prosluněných horských stráních. 

Lidé si zmiji často pletou s užovkou, která je neškodná. Typickým znakem zmije je například klikatá čára na hřbetní části těla, ani to ale není pravidlem. Někteří jedinci jsou totiž velmi tmaví a na jejich těle už čára vidět není.

Důležitější je sledovat oči. „Když plazu pohlédnete do očí, tak podle svislých štěrbinových zorniček poznáte, že se jedná o zmiji. Všechny užovky mají zorničky kruhové,“ doplnil herpetolog Pavel Konečný. 

  • Zmije obecná žije na většině území Evropy a Asie. Je jediným jedovatým hadem v Česku. Její jed je vysoce účinný na malé hlodavce, je ho však velmi málo a za normálních okolností pro člověka není nebezpečný. 
  • Zmije vyžaduje dostatek slunečního svitu a vlhkosti. Obvykle jde o nočního tvora, který se přes den ukrývá nebo vyhřívá na slunci. Potravu loví v noci, horská populace zmije i přes den. Výskyt v nížinách je ojedinělý. 
  • Dospělé samice dorůstají délky 60 až 75 centimetrů, samci většinou do šedesáti centimetrů. Největší jedinci (téměř vždy samice) mohou měřit až okolo jednoho metru, jedná se však o výjimky.
  • Zmije obecná je v České republice zvláště chráněna jako kriticky ohrožený druh.