Hodiny před úřadem pro cizince v Brně tráví i zahraniční vědci. Univerzity žádají ministerstvo o řešení

Brněnské univerzity si stěžují na neúnosnou situaci na místním odboru azylové a migrační politiky. Zahraniční výzkumníci, kteří si chtějí vyřídit například přechodný pobyt, si běžně chodí stoupnout do fronty několik hodin před začátkem otevírací doby, aby na ně vůbec ten den vyšla řada. Úředníků je na stále rostoucí počet cizinců málo a agendu nestíhají.

Lokendra Singh z Indie přiletěl do Brna s manželkou a jedenáctiměsíčním synem minulý týden. Tři roky bude pracovat na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity jako výzkumník. Než ale bude moci s prací začít, musí si kvůli žádosti o přechodné bydliště vystát několikahodinovou frontu. „Dorazil jsem ve čtyři ráno a stejně tu přede mnou už stáli jiní lidé,“ popsal zahraniční výzkumník.

Před osmou hodinou ráno už čekalo před úřadem minimálně sto padesát lidí. O hodinu později přišla pracovnice z univerzity, aby cizincům pomohla s komunikací s úředníky, kterým nestačí, že žadatel hovoří anglicky, a vyžadují češtinu.

„Ačkoliv je to úřad, který se stará o cizince, mnohdy je tu jazyková bariéra. Není to úplně nejlepší vizitka pro Českou republiku ani pro univerzitu. Jsou to zahraniční vědci, jezdí na univerzitu pracovat na mnohdy velmi významné pozice,“ řekla Kateřina Blažková z Centra podpory pro zahraniční zaměstnance Masarykovy univerzity.

Masarykova univerzita zaměstnává sedm set cizinců, ze zahraničí je každý osmý zaměstnanec. Právě proto se rozhodla společně s vedením města i kraje obrátit na ministerstvo vnitra, aby brněnskou pobočku posílilo.

Společná deklarace by určitě měla větší váhu, zvláště proto, že se Brno dlouhodobě profiluje, a je tak i vnímáno, jako univerzitní a vědecké město.
Markéta Vaňková
primátorka města Brna

„V některých dnech už byly na brněnském pracovišti prodlouženy úřední hodiny,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Za poslední tři roky podle něj vzrostl počet legálně pobývajících cizinců na území České republiky o sto tisíc, v Jihomoravském kraji byl nárůst dokonce dvacet pět procent. „Kapacity pracovišť ale nebyly adekvátně tomu personálně navýšeny a jsou trvale přetíženy,“ řekl.

Kraj chce úřadu pomoci prostorami i vybavením

„Je třeba posílit kapacitu nejen v lidech, ale i v prostorech. Kraj dokonce v tomto směru nabízel podporu. Je připraven pomoci prostory i vybavením,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula (TOP 09).

K jednáním se chce připojit také Vysoké učení technické. Aktuálně na této univerzitě pracuje kolem dvou set cizinců. „Často se musí registrovat do tří dnů, a pokud tam přijdou druhý den a nedostanou lístek, tak je to pro ně stresující,“ vysvětlila referentka oddělení zahraničních vztahů VUT Jitka Rašková.