Havířov bude mít od začátku srpna sdílenou lednici. Průměrný Čech totiž vyhodí 80 kilo jídla ročně

Na začátku srpna tohoto roku začne v havířovském komunitním centru Lučina fungovat takzvaná sdílená lednice. Do ní budou moci lidé odkládat potraviny, které by jinak vyhodili, a tím pomohou například bezdomovcům. Spolek Save Food má v plánu umístit v regionu celkem tři sdílené lednice, kromě Havířova třeba i v Orlové.

Společnost Save Food na začátku zveřejnila inzerát lákající k darování lednice. Jako první se ozval pár z Ostravy-Hrabůvky, skoro novou lednici v úterý dobrovolníci převezli do komunitního centra Lučina v Havířově. Lidé tam budou moci začít přinášet jídlo od 1. srpna vždy v odpoledních hodinách. 

„Lidé, když odjíždí na dovolenou, tak jim zbyde jídlo v ledničce, protože ho nespotřebují. Můžou ho dát k dispozici lidem, podělit se. Myslím, že to je krásná podpora vzniku komunity, kterou Havířov určitě potřebuje,“ řekla vedoucí komunitního centra Lučina Karina Vališová. 

„My samozřejmě budeme každý týden dbát na to, aby tam bylo čisto, budeme umývat tu lednici. Od nového školního roku se o to budou starat studenti hotelové školy,“ řekl vedoucí spolku Save Food Gracián Svačina s tím, že lidé by také měli dbát na to, co si z lednice odnesou a co poté budou doma jíst. 

Na západě běžná věc

Sdílené lednice, které využívají zejména lidé v nouzi, fungují už několik let. Tuto službu zavedli už před deseti lety například v Německu, u nás je lidé najdou například v Praze, Brně, Plzni nebo v Českých Budějovicích. V Moravskoslezském kraji mají být celkem tři, kromě Havířova také v Orlové. O místě pro třetí lednici zatím spolek nerozhodl. 

Například v Plzni funguje veřejná lednice v jedné z místních kaváren. V Brně na Římském náměstí je v provozu kromě lednice také veřejná skříň s oblečením. Hlavním cílem podobných projektů je neplýtvat potravinami a dalším zbožím a nabídnout je potřebným. 

Jídlo z restaurace? Využijeme vše

Sdílené lednice nejsou jediným projektem, který spolek Save Food v Havířově rozběhl. Už měsíc tamní restaurace nevyhazují jídlo, které se neprodá, ale odvážejí ho do azylového domu. Lidem bez domova už takto darovali skoro tři sta porcí jídla. 

„Jednou jsem dovezl z restaurace jídlo jednomu pánovi. Zeptal jsem se ho, kdy naposledy jedl guláš. On jen mávnul rukou a řekl, to už je hodně dávno. A to byl pro mě důkaz, že dělám něco dobrého,“ řekl Svačina. Na začátku se do projektu zapojilo devět restaurací v Havířově, dnes jich je už patnáct.

Plýtvání jídlem je celosvětový problém, průměrný Čech za rok vyhodí až osmdesát kilogramů jídla. Na začátku roku 2018 začal v Česku platit zákon, podle kterého musí všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních povinně nabídnout potravinovým bankám přebytkové jídlo, které chtějí vyřadit z prodeje. Objem darovaných potravin se od té doby zvyšuje.