Kvůli koncertům Eda Sheerana v Praze uzavře policie okolní ulice, noční metro posílí spoje

V pražských Letňanech se v neděli a v pondělí uskuteční dvojice koncertů britského zpěváka Eda Sheerana. Pražský dopravní podnik kvůli nim posílí linky metra a soupravy budou jezdit až do jedné hodiny ráno. Policie také pro auta uzavře ulice v okolí koncertního areálu.

Právě metro doporučují organizátoři koncertu i policisté jako nejlepší dopravní prostředek. Areál, kde se akce koná, je zhruba dvě minuty chůze od stanice metra Letňany. Metro proto bude jezdit déle a častěji než obvykle, aby dokázalo odbavit velké množství lidí, kteří se na koncert chystají.

„Plánovaný interval po ukončení koncertu při odjezdu z Letňan jsou dvě až tři minuty, původní interval je deset minut. Část spojů bude ukončena ve stanici Kačerov, protože velká část cestujících bude přestupovat na Florenci na linku B a na Muzeu na linku A. Část spojů pojede až na Háje,“ popsala mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

A dodává, že i zbývající linky A a B budou v obou směrech posíleny a jejich provoz prodloužen s návazností na provoz linky C. Kvůli koncertům byla o den zkrácena i výluka na lince C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov. Původně mělo být metro mimo provoz ještě celou neděli, vlaky už ale v úseku od rána jezdí.

Zastávky autobusů v okolí haly budou celý den přesunuty na jiné místo, konkrétní plánek je k dispozici na stránkách pražského dopravního podniku. Oba dny bude taky přerušený provoz trolejbusové linky číslo 58.

Vjezd jen pro autobusy a místní obyvatele

Speciální opatření chystá i pražská policie. Ulice v okolí areálu čekají dopravní uzavírky. „Jedná se konkrétně o ulici Beladova, která bude uzavřena jak v neděli, tak i v pondělí, a to od šesti hodin ráno. Další ulice, ve kterých bude zcela uzavřen provoz, jsou Tupolevova a Beranových, do kterých bude zakázán vjezd po oba dva dny od jedenácti hodin dopoledne,“ uvedl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Do těchto ulic budou moct vjet pouze autobusy a lidé, kteří v místě bydlí. Ti budou muset mít rezidenční vjezdové karty. Provoz v uzavřených ulicích by měl být znovu obnovený po půlnoci. Podle policie by návštěvníci obou koncertů měli pro příjezd do areálu využít hlavně MHD, protože v okolí je málo míst k parkování a pražský magistrát žádné odstavné parkoviště kvůli koncertu zřizovat neplánuje.

Pořadatelé očekávají, že na koncert dorazí desítky tisíc fanoušků. Na celou akci budou dohlížet hlídky policistů a záchranáři. Jako předskokani osmadvacetiletého zpěváka vystoupí James Bay a Zara Larsson.

Edward Christopher Sheeran (1991) je britský zpěvák, textař, producent a příležitostný herec.

Patří mezi aktuálně největší hudební hvězdy světa. Na sociálních sítích má 70 milionů followerů, jeho nejslavnější píseň Shape of You si nasbírala na YouTube 4,3 miliardy zhlédnutí.

Sheeran se netají tím, že v dětství si ho spolužáci dobírali. Později strávil víc než dva roky na ulici jako bezdomovec. S kytarou začínal v Londýně, kde ho objevil Elton John, který mu nabídl nahrávací smlouvu a stal se jeho mentorem.

Své první album vydal v roce 2011 a od té doby jeho hvězda stoupá. Jeho poslední Grammy oceněné desky se ve světě prodalo víc než 15 milionů kopií. Nové album Sheeran vydává jen pár dní po pražském koncertu v červenci 2019.

Je ženatý, v roce 2018 si vzal svou bývalou spolužačku Cherry Seaborn.

Ed Sheeran
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls