Poslednímu útoku neodolal Chlum u Hradce Králové ani 153 let po velké bitvě

Rekonstrukce, do které se zapojilo na čtyři stovky lidí v historických rakouských a pruských uniformách, připomněla 153. výročí bitvy u Hradce Králové. Největší bitva, která se kdy odehrála na území nynější České republiky, rozhodla 3. července 1866 prusko-rakouskou válku. Její rekonstrukce se koná každoročně na vrchu Chlum, kde se armády střetly a dnes na něm stojí památník bitvy a tisíců jejích obětí.

Střetnutí pruské a rakouské armády označované jako bitva u Hradce Králové se odehrálo v prostoru mezi Hradcem a Hořicemi. Proti sobě stálo celkem asi 350 tisíc vojáků, z nich přes sedm tisíc padlo. Ke 153. výročí nacvičili představitelé vojáků obou stran scénu nazvanou Poslední útok. Představovala útok záloh, které poslal velitel rakouských vojsk Ludwig von Bedenek proti návrší u Chlumu, které už bylo dobyto Prusy.

Vzpomínka na bitvu, která rozhodující měrou přispěla k rakouské porážce ve válce s Prusy a otevřela cestu mimo jiné k dualizaci Habsburského státu (tj. vznik Rakouska-Uherska), začala již v sobotu dopoledne přehlídkou historických jednotek a pietním aktem. Hlavní část, tedy rekonstrukce bojové scény, přišla na řadu dvě hodiny po poledni. Po ní následovala ještě přehlídka a den završila zádušní mše.