V Budějovicích narazil trolejbus do sloupu. Zraněno je osm lidí, nejvážněji řidička

UVR: V Českých Budějovicích havaroval trolejbus, zranilo se 8 lidí (zdroj: ČT24)

Při pondělní ranní nehodě trolejbusu v Českých Budějovicích bylo zraněno osm lidí. Řidičku trolejbusu museli vyprostit hasiči, záchranáři ji s těžkým zraněním převezli do místní nemocnice. Zbylých sedm osob utrpělo lehká až středně těžká zranění. Místo bylo neprůjezdné přibližně do 14. hodiny.

Havárie se stala po osmé hodině ráno v křížení ulic Antonína Barcala a Větrná na sídlišti Máj. Nejprve se řidička trolejbusu snažila vyhnout osobnímu autu, které jí nedalo přednost. „Řidička následně strhla řízení a narazila do sloupu,“ řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová. Na místě pak zasahovalo šest sanitek záchranné služby.

Poté, co přijali oznámení o nehodě, vyhlásili záchranáři mimořádnou událost prvního stupně a nemocnice České Budějovice aktivovala traumatologický plán. V 9.05, tedy zhruba po hodině, vedoucí záchranářů mimořádnou událost ukončil.

Nejvážnější, vícečetná zranění utrpěla řidička trolejbusu, která zůstala po srážce zaklíněna ve voze. „Zdravotníci jí ještě v kabině poskytli nezbytnou péči. Po vyproštění ji uvedli do umělého spánku a napojili na umělou plicní ventilaci. Její stav se podařilo zdravotníkům stabilizovat,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. 

„Cítila jenom ruce, stěžovala si na silné bolesti břicha a na nohy, že je necítí. V sanitce ji museli oživovat, protože zkolabovala,“ vypověděla svědkyně Jana Andrlová.

Řidičku záchranáři převezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení českobudějovické nemocnice. 

„Já jsem jel v tom trolejbuse, jel jsem v zadní části, jako jediný, tak jsem měl největší štěstí,“ uvedl cestující Martin Jedlička. Mladík vyvázl s lehkým zraněním, lidé v přední části vozu ale potřebovali pomoc. „Dveře od trolejbusu nešly otevřít, takže jsem volal na 112,“ dodal.

Nehoda se stala nedaleko domova pro seniory a zdravotní sestry vyběhly rychle ven. „Už děvčata, která byla poblíž a v nižších patrech poskytovala první pomoc,“ řekla vrchní sestra domova seniorů Máj Alena Douchová. 

Sedm dalších zranění

Kromě řidičky je těžce zraněný ještě jeden člověk. Další lidé utrpěli lehká až středně těžká zranění, převážně pohmožděniny, tržné rány a méně závažné zlomeniny. Po ošetření na místě je záchranáři převezli na traumacentrum českobudějovické nemocnice k dalšímu vyšetření. Z osmi pacientů dnes tři propustili domů.

Podle předběžných odhadů bude škoda na trolejbusu i sloupu s trolejovým vedením v řádech statisíců až milionů korun.