Lidé si navzdory zákazu napustili bazény a část obce se ocitla bez vody

Obec je na suchu kvůli bazénům? (zdroj: ČT24)

Dvě místní části Drahanovic na Olomoucku, Střížov a Ludéřov, byly dva dny bez pitné vody. Podle vedení obce došly zásoby kvůli některým neukázněným obyvatelům, kteří si i přes zákaz napustili na svých zahradách bazény. Dodávky vody se ve čtvrtek podařilo obnovit, ale radnice i nadále apeluje na obyvatele, aby vodou šetřili, jinak se bude situace opakovat.

Zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad z obecního vodovodu platí v Drahanovicích od 9. května. Opatření obec zavedla kvůli přetrvávajícímu suchu. Ve dvou místních částech i přesto voda došla, podle starosty Drahanovic Tomáše Krönera (nestr.) za to mohou lidé, kteří si i přes zákaz bazény napustili. Nic jiného to podle něj být nemůže. 

Obyvatelé se shodují na tom, že k takové situaci došlo v Drahanovicích poprvé. „Voda netekla dva dny, ale teď už nám sem dali cisternu a sousedé mají studnu, takže mi vodu dávají,“ řekla obyvatelka Drahanovic-Ludéřova Zdena Haláková. 

Podle místních navíc hrozí, že se situace bude opakovat, protože bazénů tam neustále přibývá. Dříve jich bylo v Drahanovicích údajně jenom pár, ale teď mají alespoň malý bazén skoro v každém domě. To potvrzuje i řidič cisterny, který dováží vodu právě majitelům bazénů. Zájem o vodu na koupání prý narůstá každým rokem. 

Pátrání pomocí odečtu vody

Omezení čerpání vody v Drahanovicích platí i nadále a starosta tvrdí, že nedisciplinovaní lidé budou postihováni podle zákona. „Uděláme mimořádné odečty vody a z toho zjistíme, kde došlo k takovému úniku,“ zdůraznil Kröner.

Situaci v Drahanovicích a blízkém okolí by mohl trvale zlepšit nový vrt v nedaleké Lhotě pod Kosířem. Podle redaktora ČT Dušana Gavendy, však na připojení do vodovodní sítě stále čeká.