Šelma v Beskydech už dvakrát zaútočila na ovce, zda to byl medvěd není jisté

Události ČT: Šelma už dvakrát zaútočila na ovce, zda to byl medvěd, není jisté (zdroj: ČT24)

Dva chovatelé v Nýdku nedaleko Třince v Beskydech hlásí potrhané ovce. Jedno jehně uhynulo a několik dalších zvířat ošetřil veterinář. Zatím není jisté, kdo škodu způsobil, jednou z možností je ale medvěd. Podle místních do této oblasti občas přechází z Polska medvědice s mládětem.

Veterináři i úřady váhají, zda nedaleko Nýdku útočil skutečně medvěd. „V minulém týdnu došlo k dvěma útokům na ovce. Ale ani myslivci, ani zvěrolékař, ani životní prostředí nám jednoznačně nepotvrdilo, že je to medvěd,“ řekl místostarosta Nýdku Milan Suszka (nezávislý).

Protože bylo sucho, moc stop na místě po útoku šelmy nezbylo. „Volal jsem lesníkům, oni sem přišli a potvrdili, že je to medvěd,“ tvrdí chovatel ovcí Karel Gorzolka. To si myslí i veterinář, s jistotou to ale říct nedokáže.

Chovatel Gorzolka si před týdnem v neděli brzy ráno při cestě do práce nejprve všiml zničených elektrických ohradníků. „Celé to tu roztrhal a jedno jehně sežral. Asi ho někdo vyrušil, možná já,“ uvedl chovatel Gorzolka. 

Od úřadů chtěl kompenzaci za zabité zvíře, kvůli potřebným potvrzením ale žádost nakonec nepodá. „Nejde o těch pár korun. Jde o to, že člověk se bude celý rok pořád bát mít ty ovce venku,“ dodal Gorzolka.

Nejspíš stejné zvíře zaútočilo na menší stádo ovcí i na jiném místě v Nýdku. Chovatelé tam našli jedno jehně s poraněním hlavy. Varování pro místní ale obecní úřad zatím nevydal.„Protože nemáme jasné stanovisko, jestli to byl medvěd, tak jsme nezveřejňovali nic, pokud nám to nikdo nepotvrdí,“ vysvětlil místostarosta.

Ani ne před měsícem v jiné části Beskyd odchytili ochranáři medvědici, které dali telemetrický obojek. Podle údajů zachycených právě z něj teď vědí, že se zvíře pohybuje už o víc než sto kilometrů dál.