Víc života na Staroměstské tržnici a klidnější náplavka. Praha chystá změny

Události: Jak se změní pražské veřejné prostory (zdroj: ČT24)

Dva veřejné prostory v hlavním městě čekají změny. Staroměstskou tržnici chce Praha nechat opravit a nalákat do ní víc lidí. Často vyhledávaná náplavka bude naopak během nadcházející sezony méně hlučná – pražský magistrát totiž v minulosti dostával řadu stížností, které se týkaly například hlasité produkce.

Bezdomovci, čínská restaurace, supermarket – tak v současnosti vypadá Staroměstká tržnice, která leží nedaleko od Staroměstského náměstí mezi ulicemi 28. října a Rytířskou. Že jde o tržnici, si lidé přečtou ve vchodu do budovy.

Opomíjený veřejný prostor, který pochází z konce devatenáctého století a v roce 1958 se stal kulturní památkou, by se měl podle současných plánů brzy změnit. Praha chce totiž vypsat výběřové řízení na rekonstrukci tržnice i na nového provozovatele. 

„Chtěli bychom, aby se nabídka potravin i dalších služeb rozrostla, ale aby se zde také mohly konat různé kulturní a společenské akce. Rekonstrukce by se měla pohybovat v řádech stovek milionů korun,“ popsal plány pražského magistrátu jeho mluvčí Vít Hofman. 

Nová pravidla na náplavkách

Pražská náplavka je naopak místem, kde trhy – i když jen jednou týdně – fungují. I ta se ale brzy změní. Město bude akce na nábřeží povolovat podle nových pravidel. „Co preferujeme, jsou spíš akce, které nemají komerční rozměr tak zásadní a limitujeme akce, které mají velký dopad, co se týče hluku,“ uvedl kurátor pražských náplavek z Trade centre Praha Jiří Sulženko. 

Právě hluk, který se z náplavky ozýval, byl pro některé lidi problém. „My jsme v minulosti dostávali řadu stížností například na hlasitou produkci,“ řekl Hofman. 

 „Zároveň proti těmto desítkám nebo nízkým desítkám rezidentů stály spíš desetitisíce lidí, kteří tady byli, zároveň spousta zaměstnanců, umělců a jiných kreativních lidí,“ poznamenal Martin Kontra, spoluzakladatel podniku Bajkazylu, který měl na náplavce na Rašínově nábřeží provozovnu. 

Podle nových pravidel se v nadnázející sezoně každá neděle na pražských náplavkách promění v takzvaný tichý den. Hudební produkce bude zakázaná i v pondělky a úterky po osmé hodině večer. Velké akce nad pět tisíc lidí povolí město jen jednou měsíčně.