V Brdech si turisté konečně přivolají pomoc. V nouzi jim poslouží nové hlásiče bezpečnosti

V CHKO Brdy postaví Plzeňský kraj dlouho očekáváné hlásiče bezpečnosti. Díky sloupkům s nouzovými tlačítky si turisté a cyklisté, kteří se zraní nebo ztratí, budou moci přivolat pomoc. Dosud to na většině území nebylo možné – v oblasti totiž není mobilní signál. Instalace prvních tří zařízení začne, až v Brdech roztaje sníh.

Náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) potvrdil, že na stavbu sloupků už je všechno připraveno. „Jediné, co nám v tuto chvíli brání, je počasí. Čekáme, až roztaje sníh. Pak sloupky s krabičkou, na které je umístěno tlačítko pro vyslání nouzové zprávy, ihned postavíme,“ dodal. Instalaci sloupků bude přímo na místě natáčet i štáb České televize. 

Pro začátek v Brdech postaví Plzeňský kraj tři hlásiče. „Ve chvíli zmáčknutí nouzového tlačítka se vyšle signál na centrálu hasičů, ti dále zalarmují policii. Ta s vozy speciálně vybavenými do terénu, tedy čtyřkolkami, vyhodnotí situaci a následně popřípadě svolá i jiné složky,“ popsal Grüner, jak budou hlásiče fungovat.  

V Brdech chybí mobilní signál

CHKO Brdy, které dříve fungovaly jako vojenský prostor, nejsou pokryté signálem. V případě krizové situace si tak návštěvníci nemohou přivolat pomoc. Podle Grünera jsou Brdy stále nebezpečným místem, v oblasti se nachází velké množství nevybuchlé munice. Návštěvníci můžou být v rozlehlém prostoru velmi snadno dezorientováni. Při posledním záchranném cvičení se v oblasti ztratili i hasiči, kteří se spletli o 300 metrů.

V orientaci v prostoru turistům a cyklistům pomáhají alespoň takzvané trauma body – informační cedule, na kterých lidé najdou i GPS souřadnice a kontakty na záchranné složky. Bez signálu jsou ale takové informace k ničemu.

Už v dubnu loňského roku plzeňský krajský úřad slíbil, že hlásiče bezpečnosti budou v provozu do několika měsíců. Podle náměstka hejtmana ale došlo k průtahům s vysoutěžením systému a získáváním povolení od Lesů ČR a CHKO Brdy.