Památník, nebo domácnost? Mahenova vila se po rekonstrukci otevře veřejnosti

Po osmiměsíční rekonstrukci se v Brně opět otevře Mahenův památník. Vila dostala nové podlahy a elektroinstalaci, dobový nábytek se dočkal repase. Lidé tam na jaře najdou vedle knihovny také expozici s fotografiemi, dopisy a dalšími předměty ze života Jiřího Mahena.

Básník, novinář, dramaturg, knihovník, režisér a divadelní kritik. Do Brna se přestěhoval v roce 1910 a působil tam až do konce života. Byl redaktorem Lidových novin a deníku Svoboda, ve kterém byl zaměstnán do roku 1936. V letech 1918–1920 působil jako dramaturg Národního divadla Brno. Od roku 1921 byl knihovníkem, později ředitelem tehdejší Veřejné knihovny města Brna. Dne 6. října 1919 se oženil s Karlou Haselmannovou. Život ukončil sebevraždou v roce 1939. Podle odkazu vdovy je dnes ve vilce, kde žili, knihovna a Mahenův památník.

Jiří Mahen
Zdroj: encyklopedie.brna.cz

Mahenův památník získal vilu v Masarykově čtvrti po smrti manželky Jiřího Mahena Karly. Dvacet sedm let neprošly prostory výraznou rekonstrukcí, až nyní. „Šlo nám taky o to, tu vilku vrátit do doby dvacátých, třicátých let, aby lépe vypovídala o životě Mahenů,“ řekla Libuše Nivnická z Knihovny Jiřího Mahena. Návštěvníci by se podle ní měli v domě cítit jako u Mahenů doma.

Většina původního mobiliáře se v domě zachovala. „Klíčový prvek je pracovní stůl. Ceníme si toho, že stopa Jiřího Mahena je tady stále živá. Na stole je vidět, že se na něm opravdu pracovalo,“ popsala Libuše Nivnická.

Libuše Nivnická popisuje prostory (zdroj: ČT24)

Tradiční artefakty doplní moderní technologie

Řemeslníky v těchto dnech vystřídali pracovníci knihovny, kteří do místností stěhují knihy, rukopisy nebo třeba dopisy Mahena s přáteli, jako byl Karel Čapek nebo Jaroslav Seifert. Tradiční artefakty budou doplněny moderními technologiemi. Návštěvníci budou mít například k dispozici interaktivní stěnu s tematickými hrami a kvízy. Veřejnosti se Mahenův památník otevře v polovině března.

Jméno Jiřího Mahena nese v Brně nejen památník, ale také Mahenovo divadlo, Klub přátel Mahenovy činohry, Mahenův rybářský spolek nebo Společnost Jiřího Mahena. Mahenův památník k nim patří od roku 1992. Byl vybudován jako připomínka spisovatele v souladu s odkazem Karly Mahenové v domě v Masarykově čtvrti, kde Jiří Mahen bydlel až do své smrti.