Dohlédnout na spánek metropole. Nočním starostou Prahy se stal Jan Štern

Nově zřízené funkce nočního starosty Prahy se ujme Jan Štern. Rozhodla o tom pražská městská rada, která současně schválila složení komise, jež bude Šternovi pomáhat. Jejich společným úkolem je dohlédnout na noční život metropole a s ním spojené problémy. Hlavní město se zřízením tohoto postu inspirovalo v zahraničí.

„Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření,“ podotkla radní Hana Třeštíková (Praha sobě).

Štern dodal, že mezi první opatření bude patřit vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze. „Povedeme jednání s městskou policií o tom, jaké jsou v tomto ohledu možnosti zlepšení situace především v Dlouhé ulici,“ uvedl. Dalším krokem bude vyhláška umožňující městským částem stanovit ve vybraných lokalitách zavírací doby podniků.

Komise začne jednat rovněž s provozovateli nočních lokálů a kulturních akcí. Cílem je, aby sami podnikatelé řešili rušení nočního klidu a předcházeli mu. Třeštíková chce rovněž změnit image Prahy tak, aby nelákala turisty jedoucí pouze za levným alkoholem.

V komisi nočního starosty budou kromě Šterna například i radní Prahy 1 David Skála (Praha sobě), ředitel strážníků Eduard Šuster, šéf magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro nebo kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Ve hře je informační ombudsman

Kromě nočního starosty město uvažuje také o pozici informačního ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat v pondělí, ale rozhodnutí odložili.

Praha v minulosti měla například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti vyřešit podněty obyvatel týkající se zeleně a úklidu, k tomu byla na magistrátu dokonce zřízena bezplatná telefonní linka. Funkce byla postupem času zrušena.