Boží Dar se vysvobodil ze sněhového sevření. Ukončil kalamitní stav

Události v regionech: Boží Dar se vyprostil z kalamity (zdroj: ČT24)

Silnice I/25 na Boží Dar a do Německa je po několika dnech opět průjezdná a krušnohorské město odvolalo i kalamitní stav. Silničáři před polednem zprovoznili také cestu z Božího Daru na Neklid a Klínovec, a mimořádně uzavřená tak už v republice zůstává jediná silnice v Pardubickém kraji. Meteorologická varování ale nekončí, na horách se mohou kvůli větru tvořit sněhové jazyky.

Silnice na Boží Dar, která patří k hlavním tahům do Německa, byla otevřena ve středu okolo 7:30. Po páté hodině vpodvečer město zrušilo i kalamitní stav, který vyhlásilo v pátek 11. ledna. Zákaz vjezdu do něj ale platí dál pro všechny vyjma místních, záchranářů a lidí s vyhrazeným parkováním.

V úterý silničáři zprůjezdnili i část silnice z Božího Daru směrem na Ryžovnu až k Myslivnám. „Je tam vodárna a vypadávala tam elektřina. Bylo nutné tam dopravit agregát, jinak by Boží Dar byl bez vody,“ uvedl jejich karlovarský šéf Josef Bulka.

Nyní silničáři pracují na zprůjezdnění silnice k osadě Zlatý Kopec. Nikomu, kdo tam nemá nemovitost, ale zatím nedoporučují se tam vydávat. 

Starosta Božího Daru Jan Horník (STAN) si postěžoval na neukázněné řidiče, kteří ztěžovali uklízení komunikací. Jezdili do centra města, kde neměli zajištěné parkování, a odstavovali svá vozidla, kde je napadlo.

„Přitom centrální parkoviště Kapka nad městem naproti benzinové pumpě je vyklizené a je na něm prozatím dostatek parkovacích míst,“ uvedl Horník. Upozornil, že neukáznění řidiči dostanou pokutu 1000 korun. Na parkovišti je přitom první hodina parkování zdarma a pak celodenní za 50 korun.

Stále až do odvolání platí zákaz vstupu do městských lesů a na běžecké trasy vedoucí lesními porosty na správním území Božího Daru. Město současně upozorňuje na nebezpečí pádu vrstev sněhu a ledu ze střech domů. 

Uzavřeny jsou hlavně horské silnice

V Ústeckém kraji se odpoledne podařilo zprovoznit všechny silnice, nesjízdné byly ještě ve středu čtyři. Na Mostecku to byla komunikace z Malého Háje do Mostu, na Chomutovsku z obce Výsluní do Rusové a jedna silnice v Hoře Svatého Šebestiána a jedna na Teplicku. Nejezdí se jen na úseku mezi Výsluním a Rusovou, který ale silničáři přes zimu neudržují.

V Libereckém kraji silničáři nedoporučují řidičům nákladních aut jízdu po silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Kopec je pro ně obtížně sjízdný a raději by měli využívat silnici I/13 přes Frýdlant. 

V Pardubickém kraji je kvůli pádu stromů na vozovku neprůjezdná silnice I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku a trasa mezi Cotkytlí a Štíty. Projet se nedalo ani v úsecích mezi Strážným a Cotkytlí, a Anenskou Studánkou a Helvíkovem, tam už se však silničářům podařilo silnice otevřít. Ve výše položených oblastech leží na vozovkách sníh, často se tvoří sněhové jazyky nebo náledí. Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrounu, Litomyšle, Svitav, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberku a v Železných horách.  

Na Vysočině se nad ránem podařilo zprůjezdnit silnici I/38 u Stonařova, která byla kvůli ledovce a závějím neprůjezdná od úterního poledne. Silničáři měli v noci v terénu přes dvě stě vozidel. Díky mírnějšímu větru ubylo sněhových jazyků, zůstávají především na Žďársku, kde leží nejvíc sněhu.

V horských oblastech, především na Šumavě, by si řidiči měli dát pozor na sněhové jazyky, které se mohou na otevřených úsecích silnic tvořit. Ve vyšších polohách Šumavy, kde nemohou silničáři kvůli ochraně přírody používat sůl, je na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá drtí.

Podle předpovědi by ve středu mělo být oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, v severovýchodní polovině území zpočátku místy déšť, v polohách nad 800 metrů déšť se sněhem nebo sněžení. Odpoledne a večer má být místy polojasno.

Nejvyšší teploty budou tři až sedm stupňů, na horách kolem nuly. Západní až jihozápadní vítr dosáhne rychlosti v nárazech až 55 kilometrů v hodině, na horách kolem 70 kilometrů v hodině. Odpoledne a večer bude zvolna slábnout.