Opilá cizinka na Silvestra srazila chodkyně a je ve vazbě. Žalobce se bojí, že by mohla utéct

UDÁLOSTI: Soud vzal ženu kvůli nehodě do vazby (zdroj: ČT24)

Do vazby poslal soud ženu, která podle policie ujela od nehody, při níž na Silvestra utrpěly zranění dvě chodkyně. Důvod je však pouze ten, že hrozilo opakování trestné činnosti. Že by snad chtěla žena – rumunská státní příslušnice – utéct ze země, jak se stalo po tragické nehodě na Silvestra loni, se soud neobává. Na rozdíl od žalobce. Podle kriminalistů se žena dopustila těžkého ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Jedna ze zpráv, které přinesl poslední den minulého roku, zároveň připomněla tragédii o rok starší. Na konci roku 2018 vůz s jedenapadesátiletou Rumunkou za volantem srazil na přechodu na pražských Vinohradech dvě ženy, řidička ujela. Chodkyně utrpěly zranění. O rok dříve vůz řízený Rusem Olegem Gubinem najel do skupiny chodců na přechodu v centru Prahy, jedna žena při nehodě zahynula. Snažil se pak ujet.

I další kroky byly podobné. Stejně jako Gubin, dostala se i řidička do vazební cely. „Ještě v průběhu prvního letošního dne vyšetřovatelé cizinku obvinili a následně podali státnímu zastupitelství podnět k vypracování návrhu na vzetí obviněné do vazby,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Soud pak rozhodl o vazbě, k nelibosti státního zástupce však pouze z důvodu hrozícího opakování trestné činnosti, nikoli kvůli obavám z útěku.

„Mám za to, že v tomto případě je i tento důvod dán. Proto jsme podali stížnost,“ řekl státní zástupce Kamil Švec.

Co se vlastně stalo, zjišťovali policisté postupně. Řidičku BMW zadrželi v Korunní ulici na Vinohradech, kde nabourala do několika zaparkovaných aut. Dechová zkouška ukázala, že žena před jízdou pila alkohol. Až potom vyšlo najevo, že krátce předtím projížděla Bělehradskou ulicí a na přechodu tam srazila dvě chodkyně. Po nehodě pokračovala podle Zoulové v jízdě, aniž zastavila a zraněným ženám poskytla nebo přivolala pomoc.

Podle dřívějších informací záchranné služby skončily šestatřicetiletá a jedenapadesátiletá chodkyně ve vinohradské nemocnici. Mladší z nich utrpěla vážný úraz hlavy a lékaři ji museli uvést do umělého spánku. Druhá žena má poraněnou hlavu a končetiny.

Gubin odešel z vazby a zmizel z republiky

Nespokojenost státního zástupce s tím, že mezi vazebními důvody není hrozba útěku, není překvapivá vzhledem k tomu, jak se vyvinul případ Rusa Gubina. Ten po tragické nehodě, po které nadýchal 2,28 promile, rovněž šel do vazby. Brzy však byl na návrh státní zástupkyně propuštěn.

Navzdory tomu, že složil písemný slib a milionovou kauci, odjel po dokončení vyšetřování do Ruska. Jeho obhájce přitom ujišťoval, že muž „nehodlá žádným způsobem území opustit“ – mimo jiné proto, že tu prý měl firmu. V obchodním rejstříku přitom v té době žádná nebyla. Státní zástupkyně Zuzana Falberová tvrdí, že „věděla, že tady nemá společnost přihlášenou“, ale přesto jí Rusovy sliby stačily. „Já jsem mu uvěřila. Jak mohu ještě zkoumat, jaké má další vazby?“ řekla. 

Pražský městský soud doposud nestanovil termín projednání obžaloby, je však pravděpodobné, že hlavní líčení bude muset proti Gubinovi vést jako proti uprchlému.