Most Legií je průjezdný, výluky v centru Prahy skončily. Další ale začala v Holešovicích

UvR: Most Legií je průjezdný, výluky v centru Prahy skončily (zdroj: ČT24)

Skončila uzavírka mostu Legií v centru Prahy, který se klene nad Vltavou mezi Národním divadlem a jižním okrajem Malé Strany. Technická správa komunikací (TSK) završila statickou zkouškou průzkum mostu, při kterém zjišťovala, jaký je přesně jeho stav. Dopravní podnik zároveň dokončil opravy tramvajové křižovatky u Národního divadla. Skončila tak série výluk v centru, další tramvajová výluka ale začala v Holešovicích.

Týden se nedostalo žádné auto ani tramvaj od Národního divadla do Vítězné ulice a tudy do Zborovské či na Újezd – s výjimkou vozidel, které použila TSK k testování uzavřeného mostu Legií. Hned na počátku uzavírky na most najelo šest třicetitunových nákladních vozů, s jejichž pomocí technici zjišťovali, jakou zátěž most snese.

Uzavírka měla trvat do pondělního rána, nakonec skončila s mírným předstihem. Podle informací TSK měla uzavírka skončit v půl šesté ráno, dopravní podnik si ale nakonec vyžádal zprovoznění mostu již během noci a první noční tramvaj po něm projela již v půl druhé.

Výsledky testů kamenného mostu, který je v provozu od roku 1901, ale k dispozici ještě nejsou – první budou až za několik měsíců a kompletní zprávu bude mít TSK hotovou v polovině příštího roku. Rekonstrukce mostu by měla začít nejdříve v roce 2020.

Jedna výluka skončila, jiná začala

Nejenom uzavírka mostu Legií, ale také oprava části tramvajové křižovatky u Národního divadla způsobila v uplynulém týdnu výluku tramvají, která završila delší sérii výluk tratí ústících jednak do křižovatky u Národního divadla, jednak na křižovatku Lazarské a Spálené. Ty nyní skončily, takže tramvajové linky včetně vytížených 9 a 22 jezdí bez omezení a naopak již nejezdí mimořádné linky 32 a 39.

Výluková sezona v Praze přesto nekončí. V době, kdy se u Národního divadla vše připravovalo na průjezd první tramvaje, nejezdily již žádné ulicí U Výstaviště v Holešovicích. Mezi zastávkou Výstaviště Holešovice a křižovatkou ulic Na Zátorách a Partyzánská začala týdenní oprava tratě, která ovlivňuje provoz čtyř linek – 6, 12, 17 a noční 94.

Tramvaje číslo 6 a 94 jezdí odklonem přes Vltavskou a kolem Pražské tržnice a dále směrem do Libně. Linka 6 přitom ze své obvyklé konečné na Palmovce pokračuje až k Nádraží Vysočany, protože nahrazuje linku 14. Ta do Holešovic, Libně a Vysočan nejezdí kvůli jiné výluce.

Tramvaje číslo 12 pak jezdí ze zastávky Nádraží Holešovice do Troje a Kobylis až na konečnou zastávku Vozovna Kobylisy. V Troji nahrazují linku 17, která končí u Výstaviště. Navíc ještě jezdí mimořádná linka 37 ze zastávky Výstaviště Holešovice přes Strossmayerovo náměstí, Vltavskou, Nádraží Holešovice a Trojskou k Vozovně Kobylisy.