Vyschlá přehrada Lučina odkryla zbytky stejnojmenné zatopené vesnice

Sucho odkrylo i původní silnici, na kraji jsou ještě vidět patníky (zdroj: ČT24)

Kvůli letošnímu suchu má přehrada Lučina na Tachovsku jen polovinu zásob pitné vody. Hladina už klesla natolik, že odkryla původní silnici a zbytky staveb, které tu byly ještě v 60. letech minulého století. Tehdy musela původně německá obec Sorghof stavbě přehrady ustoupit, spolu se 17 hektary lesa.

Kvůli výrazně nižší hladině přehrady je teď možné projít po silnici, která byla zatopena při stavbě nádrže. Je vidět i původní propust pod silnicí a ve vodě patníky. U břehu hladina ustoupila natolik, že se objevily i sutiny staveb nebo pařezy stromů pokácených před zatopením. Za normálního stavu by byla hladina zhruba o 2,5 metru výše.

V bývalé obci Lučina žilo po odsunu německého obyvatelstva asi 170 lidí. V 60. letech však bylo rozhodnuto o stavbě přehrady, která měla zásobovat pitnou vodou Tachov a okolní obce, a vesnice pak zůstala pod vodou. 

Zásoby pitné vody jsou teď asi na polovině. Jestli s ní bude nutné výrazně šetřit, rozhodnou vodohospodáři a vedení Tachova příští rok. „Teď začíná zimní období, takže spotřeba se zvyšovat nebude. Po jaru uvidíme, jaký bude stav, jestli se vodní nádrž naplní více,“ dodává starosta Tachova Ladislav Macák.

„Kdyby toto pokračovalo i v roce 2019, bylo by to samozřejmě nepříjemné, tato nádrž by ale ustála i další rok sucha,“ ujišťuje dispečer Povodí Vltavy Petr Vicenda. Kromě protipovodňové ochrany a zásobárny pitné vody funguje přehrada i jako malá vodní elektrárna.