Hranická ODS má přijít o licenci. Důvodem je zakázaná povolební spolupráce s komunisty

Oblastní rada ODS navrhla odebrání licence místnímu sdružení ODS v Hranicích na Přerovsku. Důvodem je koaliční spolupráce na komunální úrovni s KSČM, kterou zakazuje usnesení kongresu. Ve středu to potvrdil krajský předseda ODS Michal Zácha.

Předsednictvo ODS již dříve místní sdružení v Hranicích vyzvalo, aby tuto koalici odmítlo, jinak by mohlo být zrušeno. Výsledkem byla rezignace členů na jejich funkce. Spolupráci však neodmítli s tím, že nejde o koalici. Konečné rozhodnutí je nyní podle Záchy na výkonné radě ODS, která bude zasedat v prosinci.

V Hranicích se na povolební spolupráci domluvilo sedm z devíti stran a hnutí v zastupitelstvu, mají 18 z 23 mandátů. Jde o ANO, sdružení Naše krásné Hranice, Hranice pro život, Hranice 2000, komunisty, ODS s podporou Svobodných a SPD.

I když tam (v Hranicích, pozn. red.) není uzavřena žádná koaliční smlouva, v radě, která je nejužším orgánem města, má zastoupení KSČM. Dostáváme se tak do konfliktu s usnesením 17. kongresu ODS z roku 2006, kdy kongres ukládá výkonné radě, aby místním sdružením, která na komunální úrovni v koalici spolupracují s KSČM, byla odebrána licence.
Michal Zácha
krajský předseda ODS

Místní sdružení s odebráním licence nesouhlasí

Členové místní rady ODS v Hranicích po výzvě předsednictva rezignovali na své funkce. S výzvou totiž nesouhlasí. Bývalý člen místní rady ODS v Hranicích Ivan Bardoň o víkendu řekl, že po rezignaci šestičlenné místní rady už místní sdružení ODS v Hranicích fakticky zaniklo. 

Kritika předsednictva ODS je podle Bardoně postavena na mylném předpokladu, že v Hranicích vznikla koalice. „Nikdy nebyla uzavřena koaliční dohoda,“ upozornil Bardoň, podle kterého bude město řídit uskupení několika politických stran a subjektů, které ale není klasickou koalicí. Má pouze programové prohlášení. Dodal, že na protest proti nařízení předsednictva už první dva lidé v Hranicích ukončili členství v ODS.

Výzvu předsednictva odmítla i Karla Vlasáková, lídryně za ODS v Hranicích, která se stala členkou rady. Poukázala na to, že není členkou ODS. „Kandiduji za ně čtvrté volební období, získala jsem za ně jako jediná mandát. Žádná koaliční smlouva se nepodepisovala, vytvořena byla pracovní skupina, jejíž cílem je rozvoj města,“ řekla.

Podle Michala Záchy koaliční smlouva sice podepsána není, ale rada je poskládána a v hranické radě sedí člen KSČM. „Ta spolupráce tam je,“ doplnil krajský předseda strany.

Starostou Hranic byl minulý týden zvolen Jiří Kudláček (Naše krásné Hranice), který město vedl i uplynulé volební období. Místostarosty jsou Vladimír Juračka (Hranice 2000) a Daniel Vitonský (ANO). Radními města se stal Ivan Sumara z KSČM, Karla Vlasáková za ODS, Pavla Tvrdoňová z hnutí ANO a Karel Machyl (Hranice pro život).

Machyl se původně do zastupitelstva nedostal, nahradil lídra hnutí Vladimíra Vyplelíka, který se nakonec vzdal mandátu a zůstal tajemníkem radnice. I tento krok byl ve městě kritizován. V opozici zůstali lidovci a vítěz voleb, sdružení Otevřená radnice v čele s Ivem Lesákem.